Mint arról a reggeli órákban beszámoltunk heves tiltakozás fogadta csütörtökön a kelet-ukrajnai Poltava megye egyik településén, hogy a kínai koronavírus-járvány gócpontjából, Vuhanból evakuált 45 ukrán és 27 külföldi állampolgárt a település szanatóriumába szállították.

A poltavai Novi Szanzsariban helyi lakosok utcára vonultak, utakat torlaszoltak el égő barikádokkal és gumiabroncsokat égettek tiltakozásul, így próbálva megakadályozni azt, hogy náluk helyezzék el a kimenekítetteket – írja a HVG.hu.

A tiltakozások már azelőtt elkezdődtek, hogy az evakuáltak a helyszínre érkeztek volna. Csak az esti órákban értek a településre az őket szállító buszok, amelyeket a tüntetők kövekkel dobálták meg, néhány ablakot be is törtek. Személyi sérülésről nem érkezett hír. A belügyminisztérium közlése szerint a rendfenntartók szabaddá tették az utat a buszok előtt a szanatórium területe felé.

Ukrajna a saját állampolgárain kívül azon országok állampolgárait evakuálta Vuhanból, amelyek ezt kérték. Így nyolc argentint, öt dominikait, öt ecuadorit, négy salvadorit, két Costa Rica-it, egy izraelit, egy montenegróit, egy panamait és egy kazahsztánit menekítettek ki.

Az Ukrajnába érkezettek az eddigi vizsgálatok szerint mind egészségesek, de két hétig a szanatóriumban tartják őket, szigorú karanténban – közölte a kormány. Aki közülük megbetegszik, azonnal elkülönítik a többiektől. A kijelölt vidéki egészségügyi intézmény területét az ukrán nemzeti gárda őrzi.

____________________________________________________________________

Fotó:AFP/STR