A Riporterek Határok Nélkül (Reporters Sans Frontiéres – RSF) arra szólította fel a szerbiai hatóságokat, indítsanak vizsgálatot abban az ügyben, hogy a kormány, titkosszolgálati módszereket alkalmazva hozzájuthatott-e egy ellenzéki politikus és a Nedeljnik független hetilap egymásközti e-mail levelezéséhez. A nyomozás eredményét nyilvánossá kell tenni, nyomatékosított az RSF.

Ennek gyanúja február 16-án merült fel, amikor a Tanjug hírügynökség közreadott egy, Aleksandar Vulin honvédelmi miniszter által jegyzett közleményt, amelyben a miniszter reagál Dragan Šutanovac korábbi védelmi miniszter, jelenleg ellenzéki politikus egy, a kormányt bíráló írására.

Vulin válaszában – amelyet több médium is átvett és leközölt – arra hivatkozik, hogy Šutanovac említett kritikai hangvételű írása a Nedeljnik hetilapban jelent meg. A valóság azonban az, hogy ez az írás soha nem jelent meg a Nedeljnikben, és máshol sem. Šutanovac ugyanis e-mailben küldte el írását Veljko Lalićnak, a hetilap főszerkesztőjének, aki azonban elutasította annak megjelentetését.

Aggodalommal tölt el bennünket annak a lehetősége, hogy egy ellenzéki politikus és egy független médium közötti elektronikus levelezés valamilyen módon a kormány birtokába juthatott. Ezért felszólítjuk a szerbiai hatóságokat, hogy derítsenek fényt ennek az ügynek a részleteire — jelentette ki ezzel kapcsolatban Pauline Adés-Mével, az RSF szóvivője.

A Nedeljnik vezetősége az esettel kapcsolatban a következő közleményt adta ki: „Šutanovac hétfőn küldte el írását a szerkesztőségnek. A főszerkesztő kedd délutáni válaszában közölte vele, hogy az írás nem jelenik meg sem a nyomtatott kiadásban, sem az újság internetes kiadásában. Az írásról tehát csak annak szerzője és a levél két címzettje tudhatott”.

Šutanovac az elutasítást követően közölte, hogy írását valószínűleg felkínálja majd más médiumoknak, Vulin pedig elnézést kért a Nedeljniktől, és kijelentette, személyesen adott utasítást a munkatársainak arra, hogy derítsék ki, mi történt. Nem sokkal később a védelmi minisztérium is kiadott egy közleményt, melyben azt írják, véletlenül összekeverték a Nedeljnik hetilapot a Kurir napilappal, amelyben nemrégen jelent meg egy interjú Šutanovaccal.

Ez a magyarázat azonban nem elégítette ki a Nedeljnik szerkesztőségét. „Nehezen hihető, hogy egy olyan személy, aki a honvédelmi minisztérium PR-osztályán dolgozik, és napi szinten foglalkozik a sajtóval, összekeveri a Kurir napilapot a Nedeljnik hetilappal”, írják.

A minisztériumi magyarázat két másik mozzanat miatt is sántít. Az egyik, hogy amíg a Nedeljnik egy kész írást kapott, addig a Kurir interjút készített a politikussal. A másik, hogy Vulin Šutanovacnak arra az észrevételére reagál, amelyben az a Szerbia és Oroszország közötti kapcsolatokat bírálja, erről viszont a Kurirban megjelent interjúban egy szó sem esik.

Az ügy egyes elemeiben kísértetiesen emlékeztet egy 2016 márciusában történt esetre, amikor az Informer hozott nyilvánosságra bizonyos tényeket Aleksandar Vučić akkori miniszterelnök vagyoni állapotával kapcsolatban. Az ezzel kapcsolatos oknyomozást azonban a Krik internetes portál végezte – viszont azt soha nem publikálta.

Ezek az esetek rávilágítanak a sajtószabadság hiányosságaira Szerbiában, valamint a sajtó összefonódására is bizonyos politikusokkal – mutat rá az RSF közleménye. Szerbia egyébként évek óta egyre lejjebb csúszik a nemzetközi újságíró szervezet (a sajtószabadságot vizsgáló) ranglistáján, a legutóbbi, 2019-es listán a 90-ik helyen állt a vizsgált 180 ország közül.