Szerdán Palicson adták át a vajdasági gazdaságfejlesztési program mentorprogramjának díjait. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár sikeresnek nevezte a mentorprogram egy évét – írja az MTI.

‚‚A vajdasági gazdaságfejlesztési programnak köszönhetően újra megéri magyarnak lenni és gazdálkodni Vajdaságban, hiszen lehetőség van kihasználni a szerb és az uniós lehetőségeket, de a magyar kormány pályázati lehetőségeit is” – hangsúlyozta beszédében Potápi. Mint mondta: nem véletlenül esett a választás Vajdaságra, hogy itt kezdődjön meg a mentorprogram, hiszen több nemzetpolitikai kezdeményezés is ebből a térségből indult korábban, végül pedig össznemzeti szintre emelkedett.

Potápi Árpád János példaként a kettős állampolgárság megadását, valamint a gazdaságfejlesztési program elindítását említette.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte: a vajdasági magyar és a magyarországi politika feladata az, hogy az itt élők identitásának megőrzését és szülőföldön történő boldogulását segítse. Mint mondta: a nemzetpolitika hangsúlyai változnak, korábban az identitásmegőrzés volt a cél, most viszont már az egzisztenciális kérdések kerültek előtérbe. Az a cél, hogy olyan eszközrendszer legyen a kezünkben, amivel segíteni tudjuk az embereket – tette hozzá. Kiemelte, hogy paradigmaváltás történt a nemzetpolitikában, amiért köszönetet mondott a magyar kormánynak.

A mentorprogramot 25 mentor és 55 mentorált teljesítette sikeresen. A mentorprogram díjkiosztó gáláján kiosztották a legelhivatottabb és a legkitartóbb mentornak, a legkitartóbb és a legszorgalmasabb mentoráltnak, valamint a legösszetartóbb csapatnak járó díjakat, ezen kívül elismerést kapott a közösség lelkének választott résztvevő is.