Mark Zuckerbergnek, a Facebook vezérigazgatójának leváltását kéri Soros György magyar származású milliárdos a Financial Timesnak küldött nyílt levelében – írja a HVG.hu.

Soros azután írt erről, hogy Mark Zuckerberg hétfőn találkozott az Európai Unió vezetőivel, ahol megemlítette, hogy nagyobb ellenőrzésre lenne szükség a közösségi platformokon terjedő gyűlöletbeszédek miatt, és hatékonyabban kellene szűrni a dezinformációkat, amelyek a Facebookon is fel-felbukkannak.

Európai Bizottság: A Facebooknak kell alkalmazkodni az európai szabályokhoz, nem pedig fordítva

Erre reagált Soros György, aki arról írt, hogy a Facebook szerinte veszélyes, mert nem demokratikus értékek vezérlik. Soros úgy véli, a Facebook valamilyen kölcsönösen előnyös megállapodást kötött a jelenlegi amerikai elnökkel, Donald Trumppal, hogy a 2020-as elnökválasztáson is ő győzzön.

Soros rövid levelében hangsúlyozta azt is: a Facebooknak nincs szüksége kormányzati rendeletekre, hogy szabályozni tudja működését, maga is hozhat olyan szabályokat, amelyeket életbe léptet a felületén. Példaként a politikai tartalmú bejegyzéseket említette, amiket szerinte nem szabadna reklámoznia a Facebooknak.

„De az oldal ezt nem fogja megtenni” – írta a magyar származású milliárdos.

Soros arról is írt, hogy a Facebookot jelenleg két csúcsvezető, Mark Zuckerberg és Sheryl Sandberg operatív igazgatója irányítják, akik kezében óriási hatalom összpontosul. Épp ezért el kell őket távolítani.