Pásztor István, a VMSZ elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában nyilatkozott az EU által felkínált új bővítési kerettervről és a szabadkai zöld szökőkút lebontásáról is – írja a Pannon RTV honlapja.

Pásztor szerint az új tárgyalási szabályok jobbnak tűnnek, kedvezőbbek lehetnek Szerbia számára, de a szerb kormány még nem hozta meg a döntést, hogy él-e a felkínált lehetőséggel, és alkalmazza az új módszertant.

„Az új szabályok azért kedvezőbbek, mert több tárgyalási fejezet kerül megnyitásra egy csomagon belül, és amennyiben jók az alkalmazási eredmények, abban az esetben azt tudja ez eredményezni, hogy még a végső csatlakozás előtt bizonyos európai uniós politikáknak Szerbia a haszonélvezője lehet. Magyarra fordítva, azt jelenti, hogy azokból az európai forrásokból részesülhet, amik a tagországokat ebben a pillanatban megilletik. Szerintem ez felgyorsítja a tárgyalás folyamatát, és igazságosabb. Az, aki komoly erőfeszítéseket tesz, az látni fogja, hogy annak van értelme, mert gyorsabban tud haladni a lemaradás leküzdésében, ide tud vonzani olyan forrásokat, amikből sok mindent meg lehet oldani.” – mondta Pásztor István , aki a szabadkai zöld szökőkút lebontásáról is beszélt.

„Az volna a jó, hogy ha a város központja szép lenne. Egy olyan városközpont volna, amelyiknek egy fontos terén nem egy félig szétvert építmény van, ebben a pillanatban belátástalan sorssal. Úgyhogy ilyen szempontból – az érzelmi kötődéstől függetlenül – én azt gondolom, hogy ha műszakilag ez a legjobb út, akkor nincs más hátra, mint ebbe az irányba kell menni” – mondta a VMSZ elnöke, aki szerint a város központját a bódék, a trafikok is csúfítják, ezért ezeket máshova, például a Gombkötő utcába kellene áthelyezni. Szerinte a hirdetőtáblák is zavarók, nem a korzón, hanem a buszmegállók mellett lenne a helyük.

____________________________________________________________________

Fotó:PannonRTV