Kedd reggel Vuhan Egészségügyi Bizottsága bejelentette, hogy meghalt a vuhani Wuchang kórház koronavírussal megfertőződött igazgatója, Liu Zhiming. Liu idegsebész volt, ő az első kórházigazgató, aki fertőzés áldozatául esett – írja a CNN-re hivatkozva a 24.hu.

A CNN cikke szerint a kínai állami médiában mártírokként említik azokat az egészségügyi dolgozókat, akik maguk is megfertőződtek a koronavírussal és életüket vesztették. Az egészségügyi dolgozókat elismerő cikkek azután jelentek meg, hogy a kínai államot erős kritikák érték, amiért nem biztosított elegendő védőfelszerelést a fertőzöttekkel dolgozó szakembereknek.

A kínai Betegségvédelmi Központ a héten közzétett tanulmánya szerint február 11-ig több mint 3000 egészségügyi dolgozó fertőzött meg a koronavírussal Kínában.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedden közölt adatai szerint 1886 új esettel 72 436-ra nőtt a fertőzöttek száma Kína szárazföldi részén hétfő éjfélig. Ugyaneddig 98 új halálozást jelentettek, a vírus ezzel immár 1868 életet követelt a szárazföldi Kínában.