A szerbiai légszennyezés elleni munkacsoport, amelynek ülésén ma Ana Brnabić miniszterelnök elnökölt, arról tájékoztatott, hogy terveik szerint Belgrád hét éven belül lecseréli a dízelüzemű autóbuszait, és helyettük elektromos vagy hibrid motoros buszokat szereznek be, tudatja a Vajdasági RTV.

A személy-gépkocsikkal kapcsolatban a szerb kormány már február végére biztosítani fogja az elektromos és hibrid járművek támogatásához szükséges feltételeket.

Tervben van még a folyami szállítás létesítésére, valamint 520 gázüzemű busz vásárlására irányuló pályázat közzététele az elkövetkező öt évben, valamint egymillió fa ültetése egy 190 hektáros városi területre.

Az Intelligens városok projektum keretében Belgrádban több mint 300 kereszteződésre adaptív közvilágítási rendszert telepítenek, amely maga szabályozza a zöld fény hosszát, a forgalom sűrűségétől függően.

Az idei összesen 98 tervezettből az első ilyen kereszteződés a Dimitrija Tucović utca csomópontjában lesz.

Az autópályákon tervezik az elektromos járművek töltőállomásainak telepítését és az elektronikus útdíjak beszedésének bővítését, mivel egy elemzés megállapította, hogy a külföldiek kétharmada és egyre több szerb állampolgár is ezt a típusú fizetést használja.

A háztartások és városok fűtésére használt szén vagy fűtőolaj működésű fűtőművekkel és kazánházakkal kapcsolatban Brnabić azt mondta, hogy rendkívül örülne, ha 2025-re sikerülne visszaszorítani, mivel ez azt jelentené, hogy a gazdaság és a polgárok más, környezetbarátabb üzemanyagra váltottak át.