Ha nem is tartozott a legismertebb márkák közé, de a hosszú ideig General Motors vállalataként működő Holdent 1856-ban alapították, írja a hvg.hu.

Hétfőn jelentette be az amerikai General Motors, hogy év végéig megszünteti az egyik leányvállalatát, az ausztráliai Holden Motorst. A gyártó felszámolásával párhuzamosan a márka thaiföldi üzemét pedig eladja a kínai Great Wall Motors autógyártónak.

Az utobbi évek csökkenő eladásai és gyártási eredményei nyomán a több mint 160 éves Holden bezárása nem igazán meglepetés. A megszűnés már régóta a levegőben volt, miután a cég 2013-ban bejelentette, hogy csak hazai piacra gyárt majd autókat, az exportját teljesen felfüggeszti. A döntés nyomán pedig jelentősen lecsökkent a kapacitásuk és több mint 3000 embertől váltak meg akkor.

Az ausztrál cég eredetileg nyergeket gyártott, majd 1908-ban álltak át a gépkocsik gyártására és 89 éve tartoztak a General Motorshoz. Az első GM-hez tartozó modelljét 1948-ban mutatta be, Holden FX 48 néven.

A Holden a megszűnésével csatlakozott az amerikai General Motors az elmúlt időkben bezárt olyan patinás márkáihoz, mint a Saab, a Pontiac vagy az Oldsmobile.

Az ausztrál autóipar egyébként adott néhány valóban érdekes kocsit a világnak. A náluk „Ute”-néven hívott, platós izomautók gyártásában jeleskedett a Holden is. Igazi kuriózumnak számítottak ezek az Ausztráliában gyártott, belpiacos modellek, amelyeket kizárólag 3.6 literes V6-os vagy 6.0 literes V8-as motorral lehet megvásárolni.