Deli Andor, aki a Fidesz színeiben a vajdasági magyarságot is képviseli az Európai Parlamentben, szerdán felszólalt az EP strasbourgi plenáris ülésén a menekültek humanitárius helyzetéről szóló vitában – írja az MTI.

„A migrációról szóló vitában az európai lakosok érdekeit is képviselni kell” – mondta beszédében Deli Andor. A képviselő elmondta, hogy az EU külső határain tartózkodó menekültek helyzete igen fontos téma, és abból a szempontból is lényeges kérdés, hogy Bosznia, Szerbia és Görögország polgárai hogyan élik meg az évek óta tartó menekültáradatot. Deli Andor szerint az európai baloldal következetesen kerüli ezt a témát, nem beszél arról, hogy mennyire megváltozott a helyi lakosok életminősége a menekültek jelenléte miatt.

„Vajdasági magyarként jól tudom, hogy mennyire kilátástalan a helyzet. Migránsok lepik el a közterületeket, a lakosok félnek sötétedés után az utcára menni” – mondta Deli, aki hozzátette, hogy 2015-ben akkora volt a migrációs nyomás, hogy ellehetetlenítette az ott élők helyzetét.

Deli szerint a nyugat balkáni útvonalon ismét erősödik a nyomás, a közbiztonság romlik a határ melletti településeken, ezért az EU-nak fokozott segítséget kell nyújtani a tranzitországoknak, mivel ezek nem gazdag országok és erőforrásaik végesek.