Ahogyan arról kedden írtunk, futótűzként terjedt el a hír a szerb sajtóban, hogy február 11-én délelőtt elhunyt Ratko Mladić. A tájékoztatási eszközök először azt írták, hogy a háborús bűnös halálhírét Bosznia-Hercegovina külügyminisztere, Bisera Turković tette közzé a Twitter profilján, azonban később kiderült, hogy egy olasz újságíró hozta létre a kamu Twitter profilt Bisera Turković néven, s ott jelentette meg az információt. Ez az olasz újságíró Tommaso Debenedetti, aki az internet egyik legsikeresebb álhírgyárosa – írja a 021.rs.

Debenedetti több híres ember hamis halálhírét jelentette már meg, köztük van Benedek pápa, Fidel Castro és Pedro Almodóvar is.

„A halálhír elterjesztéséhez a Twitter a legjobb‟ – mondta Debenedetti, aki cselekedeteivel arra próbál rámutatni, hogy a közösségi média mennyire megbízhatatlan hírforrás.

„A közösségi oldalak hemzsegnek a hamis információktól, viszont a médiának szüksége van ezek minél gyorsabb megszerzésére, ezért sokszor ilyen oldalakról jelentetnek meg ellenőrizetlen információkat” – nyilatkozta az újságíró a The Guardiannak.

Debenedetti több híres amerikai íróval – köztük Arthir Millerrel – készült álinterjút is közzétett már az olasz médiában, amely szerinte szinte soha nem ellenőrzi az információk valós tartalmát.

_________________________________________________________________________________________________

Fotó:poskok.info