A világszerte egyre gyorsabb ütemben terjedő koronavírus miatt folyamatosan esik a kőolaj világpiaci ára. Elemzők szerint a járvány miatt kevesebben utaznak, így csökken az üzemanyagok iránti kereslet, ami az árakon is meglátszik – írja a Blic.

A Szerbia számára is mérvadó északi-tengeri Brent típusú kőolaj hordónkénti (159 liter) ára az év eleji 69 dollárról e hét elejére 54 dollárra esett vissza. A 20 százalékos csökkenés a szakemberek szerint akár 6 százalékos áresést is jelenthet a benzinkutakon. Az elmúlt hetekben minimális mértékben csökkent az üzemenyagár, de a szakemberek további árzuhanást várnak, akár 9-10 dinárral is olcsóbb lehet a benzin, illetve a gázolaj.

„A gyakorlatban a következő időszakban csapódnak majd le nálunk a világpiacon történő események, de annyival biztosan nem lesz olcsóbb az üzemanyag, mint amennyivel a nyersolaj lett, hiszen ez csak töredéke a kiskereskedelmi árnak, melynek jó részét az adók, illetékek, feldolgozás, szállítási költségek tesznek ki“ – mondta Nebojša Atanacković, a Nafta részvénytársaság egyik tulajdonosa, aki hozzátette, hogy a következő hetekben néhány dinárral tovább esnek majd az üzemanyagárak.

Az olajárak csökkenésére időközben a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) is reagált. Az OPEC és szövetségesei azt fontolgatják, hogy napi 500 ezer hordóval visszafogják a termelésüket, mivel a koronavírus hatásaként visszaesett az energiahordozó iránti globális kereslet, és emiatt csökken az olajár.