Az utóbbi napokban többen is kritikát fogalmaztak meg az a törvénymódosítási javaslattal szemben, amelyet a Szerb Haladó Párt tagjai nyújtottak be, s amelynek a lényege, hogy az a politikai párt – és pártkoalíció – minősülne nemzeti kisebbségi politikai pártnak, amelyek esetében a Köztársasági Választási Bizottság – vagy a helyi választási bizottság –, az illetékes nemzeti tanács igazolásának alapján, határozattal megállapítja, hogy annak alapvető célja az adott nemzeti kisebbségi közösség érdekképviselete, védelme és jogainak előbbre vitele, összhangban a nemzetközi-jogi alapelvekkel.”

A vajdasági magyarok esetében ez azt jelentené, hogy a Magyar Nemzeti Tanács dönti majd el, melyik párt vagy pártkoalíció számít magyarnak, s erről egy igazolást állít majd ki. Ha az MNT úgy dönt, hogy az adott párt vagy pártkoalíció nem képviseli a vajdasági magyarokat megfelelően, nem védi a jogait, akkor az igazolás kiadását megtagadhatja, s ebben az esetben a párt vagy pártkoalíció nem indulhat a választáson.

Üdv a kommunista diktatúrában!

Erre a feltevésre Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselője a Pannon Televízió Közügyek című műsorában reagált:

„A kritikának nincs alapja, legalábbis ami a magyar közösséget illeti. Az én számomra felfoghatatlan és felháborító, hogy vannak olyan magyar pártok, amelyek számára elfogadhatatlan, hogy a Magyar Nemzeti Tanács hatáskörei bővüljenek, s hogy az MNT komoly hatáskörei legyenek akár a választási folyamatra vonatkozóan is. Nem tudom elképzelni azt a helyzetet, hogy bárki is irányítja a Magyar Nemzeti Tanácsot egy adott esetben, olyan magyarként bejegyzett pártoknak, amelyek évtizedek vagy évek óta működnek,

ne adjunk ki egy olyan bizonylatot vagy igazolást, hogy valóban magyar pártokról van szó”.

Pásztor Bálint szerint ezzel a módosítással a nyerészkedőket szeretnék kiszűrni. Magyar viszonylatban ez a Köztársasági Párt, amelyet magyar pártként jegyeztek be, a székhelye Belgrádban van. Példaként még a Zöld Pártot említette, amely jelen van a parlamentben, s szlovák pártként van bejegyezve.

A választási küszöb öt százalékról háromra történő csökkentéséről Pásztor Bálint azt nyilatkozta, hogy ennek köszönhetően sokkal több párt jut majd be a parlamentbe, sokszínűbb lesz a képviselőház, sokkal kevesebb szavazat veszik majd el.

Ez a változtatás Pásztor Bálint szerint az adott pillanatban a legerősebb pártnak a legrosszabb, a kispártoknak pedig jó, mert könnyebben juthatnak mandátumhoz. A változtatás a kisebbségi pártoknak hátrányt jelent, azonban a VMSZ módosítási beadványa tartalmazza, hogy a természetes küszöböt is módosítsa a jogalkotó. Ha szombaton elfogadják a VMSZ módosítási indítványát, akkor nem következhet be az a helyzet, hogy ugyanannyi szavazattal a VMSZ kevesebb mandátumot szerez majd.

Pásztor Bálint hihetetlennek tartja, hogy csak a Vajdasági Magyar Szövetségen kívül egyik kisebbségi pártnak se jutott eszébe a lényeg, ez pedig a természetes küszöb megváltoztatása, s ha a VMSZ nem kaparta volna ki a gesztenyét, akkor a kisebbségi pártok lettek volna az egyértelmű vesztesei a választási törvény módosításának.

A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselője az áprilisi választással kapcsolatban elmondta, hogy

a bojkottnak számottevő eredménye és hatása nem lesz, ami azt jelenti, nem lesz sokkal alacsonyabb a részvételi arány, mint a korábbi választások alkalmával.

Pásztor Bálint közel ötven százalékos, vagy akár azt is meghaladó lesz a választási részvétel.