Kellemetlen szituáció alakult ki azon az ülésen, melyen Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és uniós bővítési biztos Ana Brnabić miniszterelnökkel, és a szerb kormány tagjaival folytatott megbeszélést. A Blic beszámolója szerint Ivica Dačić szerb külügyminiszter verbálisan támadt a vendégre, aki ezután elhagyta az ülést.

A szerb diplomácia vezetője egy adott pillanatban magához ragadta a szót, és durva szavakat intézett Várhelyi Olivérhez.

– Nagyon kellemetlen volt a viselkedése. Azt mondta Várhelyinek, hogy nem tudja, hová jött, hallgat arról, hogy valakik elrabolják a szerbek koszovói kolostorait, mint ahogyan a szerb árura kiszabott pristinai védővámokról is hallgat – nyilatkozta a Blicnek az ülés egyik meg nem nevezett résztvevője.

A kormányfő, valamint Jadranka Joksimović eurointegrációért felelős miniszter és Nebojša Stefanović belügyminiszter is megdöbbent, Várhelyi pedig bekapcsolta mikrofonját, és azt mondta a szerb külügyminiszternek:

– Én vagyok az egyetlen uniós biztos, aki reagált a védővámokra, elítéltem azt, ami Montenegróban történik, Szerbia az első ország, amelybe ellátogattam, miután felvázolták a csatlakozási folyamat új elemeit, végül pedig, én azért jöttem ide, hogy önöknek segítsek – mondta Várhelyi, aki ezt követően kikapcsolta mikrofonját, kezet fogott Ana Brnabić kormányfővel, majd távozott a teremből.

A Blic megkereste Ivica Dačićot, és megkérdezte, miért támadt rá vendégére. A külügyminiszter erre azt felelte, hogy nem a bővítési biztost, hanem az EU-t támadta. A tárcavezető hozzátette, azt is tanácsolta vendégének, hogy az a szerbiai ellenzéket is kérdezze meg, mi az álláspontja az EU-ról, Koszovóról, a brüsszeli egyezményről, Krímről…

Ivica Dačić ugyanakkor tagadta, hogy az ülés botrányba fulladt volna.

– Nem volt semmiféle botrány, az ülés nem szakadt meg, hanem Várhelyi sietett, hogy az ellenzékkel is találkozzon – magyarázta a külügyminiszter.

A gyűlést követően a szerb kormány nem adott ki közleményt.