A zöld szökőkút lebontásával megkezdődött Szabadka főterének a rekonstrukciója. A város egyik ismert szimbóluma így három és fél évtized után a történelem süllyesztőjébe kerül. A munkálatokat kedden kezdték, szerdán pedig már drótkerítéssel is körbevették a területet.

A zöld szökőkutat 1985-ben Svetislav Ličina tervei alapján építették Zsolnay-kerámiából és ez a szabadkaiak egyik fontos gyülekezőhelye volt. Sokan itt kerestek menedéket a nyári hőség idején, de fontos életesemények megörökítésének a helyszíne is volt: itt fényképezkedtek például a középiskolák ballagó diákjai és a friss házasok is.

Működését 2011-ben az akkori Városépítési Igazgatóság állíttatta le, ugyanis a szökőkút alatt lévő rossz állapotú csövekből nagy mennyiségű víz szivárgott el. A zöld szökőkutat ezután deszkákkal borították be és a közelében egy „Tilos a belépés” táblát helyeztek el.

Az elmúlt évek során számos terv született a szökőkút felújítására, míg végül tavaly fogadták el a tér felújítására vonatkozó tervdokumentációt. A projektum a felújítást három szakaszban irányozza elő, de ezek egyidejűleg zajlanak majd. A 3300 négyzetméteres területet a tervek szerint három egység alkotja: lesz egy, a talajjal azonos szintben lévő szökőkút, továbbá három nyugodt vizű medence, illetve egy zöld övezet virágtartókkal és padokkal.

Így fog kinézni Szabadka felújított főtere

A terep előkészítéséhez el kell bontani a zöld szökőkutat, annak földalatti vezetékeivel együtt, fel kell szedni a burkolólapokat, az alattuk lévő alapot is el kell bontani, továbbá ki kell helyezni a megfelelő helyre a szükséges vezetékeket, írja a GradSubotica portál.


Megkezdődött a zöld szökőkút bontása Szabadka főterén (Fotó: gradsubotica.co.rs)