A Szerb Haladó Párt eleget tett a Vajdasági Magyar Szövetség felszólításának és sajtóközleményben határolódott el Jovica Mojsilović pravoszláv pap Szent Száva ünnepségen mondott beszédétől.

A magyarkanizsai haladók közleményükben rámutatnak, hogy az ünnep jellegére való tekintettel kaptak helyet a műsorban a szerb ortodox egyház képviselői is.

Jovica Mojsilović pravoszláv pap felszólalásával kapcsolatosan az SZHP magyarkanizsai szervezete a következőket írta:

„Hivatalos beszédének végén a közönséghez szólt, bemutatva személyes álláspontját a magyar és a szerb közösség közötti kapcsolatok témájában, amely nem a Szerb Haladó Párt álláspontja, ezért a Szerb Haladó Párt kanizsai szervezete teljes mértékben elhatárolja magát a pap kijelentéseitől”

– áll a haladók közleményében, melyben hangsúlyozzák, hogy a magyarkanizsai szervezet tagságát majdnem azonos arányban teszik ki a szerbek és a magyarok, és a párt vezető pozícióját is a magyar nemzetiség képviselői töltik be.

„Minden katolikus és ortodox ünnepet egyaránt örömmel megünnepel a Szerb Haladó Párt kanizsai szervezete, és ez is világosan tükrözi álláspontunkat! A Szerb Haladó Párt kanizsai szervezete ez úton fejezi ki elégedetlenségét az ortodox pap beszédének azon részével, amely a szerb és a magyar állampolgárokat sérti, valamint az egyes állampolgárok egymással élésének szabad választási lehetőségének jogát, függetlenül a nemzeti és vallási hovatartozástól ” – áll a közleményben, amelyben azt is hangsúlyozzák, hogy pártelnökük Aleksandar Vučić, a békét, a toleranciát, a kölcsönös tisztelet, és az együttműködés politikáját képviseli, és arra szólítják fel a vajdasági magyar párt képviselőit, hogy ők is hirdessék az együttélést, a közösség tiszteletét, a tisztelet és a kölcsönös tolerancia alapelveit, hogy együttműködve jobb minőségű légkört hozzanak létre mindenki életében.

A magyarkanizsai pópa megoszt és fenyeget Szent Száva ürügyén (videó)

Szent Száva a szerb nemzet kiemelt jelentőségű történelmi személyisége. Nem túlzás azt állítani, hogy a szerbek Szent Szávát, a szerb államiság megteremtőjeként tisztelt Stefan Nemanja legkisebb fiát megkülönböztetett módon tisztelik, identitásuk alapját is képezi, hiszen Szent Száva az ortodox egyház megalapítója, annak első érseke.