Az N1 jogtulajdonosa és a Szerbiai Telekom hetek óta nem tud megegyezni a tévé kábelszolgáltatási szerződéséről, emiatt a csatorna adása 300 ezer háztartásban vált elérhetetlenné. Február elsején Belgrádban támogató tiltakozást szerveztek az N1 televízió mellett, amelyen a nagyszámú támogató polgár mellett helyi és más városokban ténykedő újságírók fejezték ki szolidaritásukat kollégáikkal. A tiltakozó megmozduláson a felszólalók nem csak a sajtószabadság fontosságát hangsúlyozták, de kitértek az előttünk álló választásokra is.

Čedomir Čupić politológus és jogászprofesszor szólt elsőként a tömeghez, aki nyomatékosította, hogy igazság nélkül szabadság sincs.

–  Ez csak egy újabb brutális próbálkozás arra, hogy bekössék a szemünket, betömjék a fülünket és a szájunkat az igaz, pontos és objektív tájékoztatás előtt. Ott, ahol megfosztják a polgárokat az információktól, az igazságtól fosztják meg őket és a választás jogát vonják meg tőlük. Aleksandar Vučićnak és a követőinek ez a húzása semmi más, mint két univerzális érték elleni támadás: a szabadság és az igazság ellen. Enélkül nincs valódi tájkéztatás, de méltóságteljes élet sem.

Véleménye szerint azok a polgárok, akik szombaton az utcára vonultak, két dolog miatt tették azt: az egyik, hogy kiállnak a választások bojkottja mellett, valamint támogatást nyújtanak az N1 televíziónak, követelve a televízió adásának követhetőségét azon 300 ezer otthonban, amelyektől ezt a lehetőséget az utóbbi napok folyamán megvonták. Čupić szerint azok, akik eddig bojkottot hirdettek, most mégis azt jelentik be, hogy indulnak a választásokon, azt csakis önös érdekből teszik és nem a polgárok érdekeit szolgálják.

–  A bojkott a szabad választás eszköze. Aki azt állítja, hogy ez nem harc, annak azt válaszolom, ez igenis harc a szabad választásokért. Ilyen körülmények között belemenni a választásokba azt hangoztatva, hogy az a kisebb rossz a bojkottnál, csakis személyes indíttatásból eredhet. A szavazatok hajszolása nincs semmilyen viszonyban a polgárok érdekeivel és a szabad választásokért vívott harccal – állítja a politológus. Szerinte nagy kárt okoznak azok a pártok, amelyek megváltoztatták a véleményüket és indulnak a választásokon, mert ezzel legitimitást adnak a jelenlegi hatalomnak.

– Bizonyos, hogy azok, akik indulnak a választásokon nagy sebet ejtenek a szabadságon és a szabad választás jogán. Mert éles különbség van azon választások között, amely a saját akaraton múlnak és azon választások között, amelyek más indíttatásból történnek. Ezekkel az választásokkal, ami egy nagy átverés lesz, csak legitimitást adnak a hatalom birtokójának, mi pedig maradunk elfojtottak és letiportak – állítja Čedomir Čupić. Szerinte az N1 televízió munkájának ellehetetlenítése minden újságírót érint az országban, azokat is, akik a nemzeti frekvenciával rendelkező televízióban dolgoznak.

– Az újságíróknak tudniuk kell, hogy nincs igazság szabadság nélkül. A manipuláció, a propaganda az újságírásban a szabadság ellen tesz. Amikor a manipulánsok és a propagandisták hirdetik a szabadságot, akkor az igazság rabságan végzi. Ezt teszi Aleksandar Vučić, amióta hatalomra jutott. A nemzeti frekvenciával rendelkező televíziók brutális és vulgáris propagandával kimossák a polgárok agyát és be nem látható kárt okoznak a társadalomnak és az országnak – mondta a politológus, aki szerint a médiatérben uralkodó sötétségben az N1 gyertyaként pislákol, ezt a lángot akarja most eloltani a hatalom. Hozzátette, meglepte az európai köztisztviselők reakciója. Felhívta az európai nyilvánosságot, hogy emelje fel a hangját az ellen, ami itt ma Szerbiában történik és segítsen, hogy kiharcolhassuk a sajtószabadságot.

– Az európai nyilvánosság segítségét kérjük, hogy mi is kiléphessünk a sötétségből, a történelmi sötétségekből, de abban is, hogy megszabaduljunk azoktól a sötét munkálatoktól, amelyek teljes sötétségbe akarnak bennünket vonni, bezárni és ilyen módon a sötétségben irányítani bennünket. Azt kérjük, hogy az európai nyilvánosság a saját vezetőiknek parancsolja meg, hogy azokat, akik ebben a sötétségben irányítanak bennünket nyilvánítsák „persona non grata”-nak. Legyetek szolidárisak velünk és támogassatok bennünket! – üzente Európának Čedomir Čupić politológus és jogászprofesszor.

Biljana Stojković egyetemi tanár azt kérte a tüntetőktől képzeljék el milyen lenne az élet pár dolog nélkül, amelyeket felsorolt:

– Képzeljék el milyen lenne Szerbia N1 televízió nélkül, a Danas napilap, a Vreme, a Nin hetilapok, a BIRN, CINS, KRIK internetes tényfeltáró újságíró oldalak nélkül. Egy világot, amelyben csak a Pinket, Szerbiai Rádió és Televíziót nézhetik, csak az Informert, Alót olvashatják. Na, éppen így él a szerbiai polgárok több mint fele. Most képzeljék el, hogy mind így élünk, hogy ezen szabad hírforrások közül egyetlen sem létezik. A „szép új Szerbiában” a drog nem szintetikus, hanem a sajtó a drog, a Pink, az SZRTV, a bulvárlapok. A média-drog legnagyobb terjesztője pedig tudjuk ki… a kormány és a kísérete. Ebben a Szerbiában nincs szegénység és ínség, nem léteznek azok az emberek, akiket megfosztottak az otthonuktól, nincs légszennyezés, folyók nem kerülnek csövekbe, minden szép és bájos. Ez a jólét, amit nekünk ő biztosított. Ezt a jólétet, a boldogságot, amit az uralkodónk nekünk biztosít, bizonyos külső körülmények állandónak veszélyeztetik, el akarják tőlünk ragadni, éppen ezért mindig résen kell lennünk. Ez Szerbia aranykora, a világegyetemben történetében a legeslegjobb.

Stojković emlékeztetett, hogy azokat, akik ezekből a sajtótermékekből informálódnak, megvezetik, mert sokszor nem látják az igazságot, sok minden nem kerül bele ezekbe a sajtótermékekbe.

– A realitás, amit ebben a média-illúzióban nem látunk azok az éhező emberek, jogaiktól megfosztott, pelenkában dolgozó munkások, megalázott tanügyi dolgozók, az elnyomott jogászok, a föld nélküli parasztok, a konténerben kutató nyugdíjasok, azok a betegek, akik belehalnak abba, hogy nem jutnak gyógyszerhez. Ez az igaz Szerbia, amit nem látunk a média-drogokban, amit beadagolnak nekünk.

Biljana Stojković megmagyarázta, miért jó ez az állapot a hatalomnak és miért van erre szükségünk nekünk polgároknak:

– Amíg mi elvagyunk ebben a gyönyörű illúzióban, addig az uralkodó és a követői fosztogatnak. Mi pedig olyan szegények és nyomorultak vagyunk, hogy erre a drogra egyre inkább szükségünk van, függővé váltunk. Ez az ő uralkodásának a lényege. Jól tudja, hogy a hatalma ettől a drogtól függ. A szabad sajtó viszont a lenagyobb ellensége, éppen ezért vagyunk mi most itt.

Feltette a kérdést, honnan lenne tudomásunk az utóbbi öt évben kirobbant botrányokról, ha nem lenne az N1 televízió. A saját diákjainak azt üzente, ha ma nem tudják megfogalmazni mi az újságírás, akkor holnap média-drog dílerekké válhatnak.

– Ha csak kevesen is vagyunk azokból, akiket nem kábítottak el teljesen, fel kell nyitnunk a többiek szemét és ennek érdekében támogatnunk kell a sajtószabadságot. Mi ma szolidaritást vállaltunk és ez az, ami megmenthet minket – üzente Biljana Stojković egyetemi tanár.

Filip Mladenović újságíró emlékeztetett, 2020 elején egyetlen szabad televíziónk van, az N1, egyetlen napilapunk, a Danas és 3-4 szabad hetilapunk.

– Egyre üresebb a hűtőszekrényük, a bankszámlánk. Egyre üresebbek a falvaink a városaink, mert az emberek menekülnek innen, nem akarnak itt élni. Mink maradt? Egyre üresebb hatalmunk és még üresebb ellenzékünk. Mi itt nem csak egy televíziót támogatunk, amely valójában átvette a köztévé szerepét, mi a normalitást támogatjuk, a szolidaritást – üzente az újságíró. Hozzátette, a sajtószabadság a normális európai és civilizált Szerbia alapja. Szerinte a szabadságért egyedül kell megküzdenünk.

– Európát nem érdekeljük, nekünk magunknak kell megküzdenünk saját szabadságunkért. Az N1 mellet harcolva, mi saját szabadságunkért vívjuk a harcot éppen ezért elő a fütyülőkkel, dobokkal, lábasokkal és ki az utcákra! – buzdított Mladenović.

A tiltakozó megmozdulást Srđan Milivojević (Demokrata Párt) zárta, aki emlékeztette a tömeget, ki volt a tájékoztatási miniszter abban az időben, amikor meggyilkolták Slavko Ćuruvija újságírót.

– Nehéz ilyen időkben újságírónak lenni Szerbiában, ahol olyan személyek vannak hatalmon, akik azt üzenték mindennemű félelem és szégyenérzet nélkül, hogy előbb-utóbb bosszút állnak Slavko Ćuruviján – mondta Milivojević. Hozzátette, az N1 nem csak egyszerű televízió, sokkal több ennél:

– Az alatt az öt év alatt, amióta az N1 működik ő a megafonunk, a világítótornyunk, aki az összes haladó botrányt megvilágítja, a lelkiismeretünk rikkancsa, mindazok hangszórója, akik az igazság után kutatnak. Végül, az N1 az alagútban a fény. Mi ezt védjük, mert nem vagyunk egy sötét ország rabszolgái, hanem szabad emberek, akik szeretik a szabadságukat és szolidárisak – üzente Srđan Milivojević.

A tiltakozás végén fáklyákat gyújtottak a felszólalók, ezzel kifejezve küzdelmüket a médiasötétség ellen.


Nyitókép: N1