Aleksandar Vučić szerb elnök ma Belgrádban fogadta Josep Borrellt, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, a megbeszélés után pedig közös sajtótájékoztatón ismertették az elhangzottakat – írja az MTI.

Borrell szerint minél hamarabb folytatni kellene a párbeszédet Szerbia és Koszovó között, hogy folytatódhasson a két ország európai integrációja.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Koszovó abban bízik, hogy az Egyesült Államok közvetítésének segítségével mihamarabb bekerülhet az Egyesült Nemzetek Szervezetébe, ez azonban nemcsak Washingtonon múlik, a többi ENSZ-tagországnak is egyet kell ebben értenie, Oroszország és Kína például nem ismerte még el Koszovó függetlenségét, így egyértelmű, hogy addig nem lesz előrelépés, amíg nem tisztázódik Pristina státusa.

Borell megismételte csütörtökön Pristinában ismertetett álláspontját, miszerint Washington és Brüsszel nem ellenfelei egymásnak, nem versenyeznek egymással a megállapodás elérésében.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint  Belgrád kulcsfontosságú partnere Brüsszelnek, és a Nyugat-Balkánnak mindenképpen csatlakoznia kell az EU-hoz.

Aleksandar Vučić rámutatott, hogy a Belgrád-Pristina párbeszéd majdnem 2500 nappal ezelőtt kezdődött el, előrelépés azonban még nem történt. Mint mondta, Szerbia készen áll a tárgyalások folytatására, amint Pristina eltörli a szerbiai árura kivetett százszázalékos vámot, amelyet 2018 novemberében vezetett be.

A szerb államfő arra kérte Josep Borrellt, hogy vesse fel Brüsszelben annak lehetőségét, hogy a térségben egységes piacot hozzanak létre, és megnyílhasson a határ Horvátország, Magyarország, Szlovénia és más országok irányába, hogy a nem uniós állampolgárok is érezzék, mit is jelent az európai integráció.

____________________________________________________________________

Fotó:Naslovi.net