Ismét Juhász Bálintot nevezték ki a Prosperitati Alapítvány élére, miután négyéves mandátuma az igazgató bizottság tagjainak megbízatásával együtt lejárt. A szabadkai sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a Prosperitati Alapítvány és a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány új képzési lehetőségeket kínál a vajdasági magyar gazdák számára.

A Prosperitati Alapítvány igazgató bizottságának négyéves mandátuma csütörtökön járt le, ismertette Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, aki azt is elmondta, hogy a testületben egyetlen személyi változás történt, a közelmúltban elhunyt Földi Márta helyére a CMH iroda Snejder Sára Ildikó közgazdászt, az újvidéki Európa Kollégium igazgatóját jelölte:

Pásztor István: Snejder Sára Ildikó személyében olyan új tagja lesz az igazgató bizottságnak, aki színvonalat képvisel

– Az ő személyében egy olyan új tagja lesz az igazgató bizottságnak, aki azt a színvonalat, amit működésben, gondolkodásban az igazgató bizottság képvisel, tovább tudja erősíteni és tovább tudja vinni. Ahogy az igazgató bizottságnak lejárt a mandátuma, úgy az ügyvezető igazgatónak is lejárt a mandátuma a tegnapi nap folyamán. Juhász Bálint az újonnan megalakuló igazgató bizottságtól egy újabb négyéves mandátumot kapott – tudatta Pásztor, aki elismerően beszélt az ügyvezető eddigi munkájáról.

Juhász Bálint, a Prosperitati ügyvezetője az online gazdaképzéssel kapcsolatban elmondta, hogy öt témakörben huszonhárom képzési modul akkreditációja történt meg:

– Egy államilag elismert, engedélyeztetett képzés és négy engedélyeztetett képzés tud elindulni: a szántóföldi és kertészeti növényvédelem (3 modul), a méhészet elmélete és gyakorlata (2 modul), a talajerő és vízgazdálkodás (3 modul), a mezőgazdasági gépesítés gyakorlata és precíziós mezőgazdaság (3 modul) és a mezőgazdasági növénytermesztés (7 modul) – ismertette az ügyvezető.

Lengyel László: Mindazok, akiknek pályázataikhoz, vagy tevékenységükhöz oklevélre, tanúsítványra van szükségük, jelentkezzenek a képzésre!

Lengyel László, a Pro Scientia Naturae Alapítvány ügyvezetője rámutatott, hogy az eddigi képzéseket úgy állították össze, hogy kielégítse az integrátorok által támasztott igényeket:

– Nagyon fontos lenne, hogy mindazok, akik a pályázataikhoz, akik az ő tevékenységükhöz valamilyen módon egy hivatalosan, államilag elismert oklevelet, vagy tanúsítványt szeretnének kapni, azok mindenféleképpen érdeklődjenek ennek a képzésnek az elvégzéséről – húzta alá Lengyel László.

A képzés részleteiről az érdeklődő gazdák a Prosperitati Alapítvány honlapján találnak pontos leírást.

Juhász Bálint: Öt témakörben huszonhárom képzési modul akkreditációja történt meg

A likviditási gondokkal küzdő Seb-Agrar céggel kapcsolatos újságírói kérdésre Juhász Bálint azt mondta, a probléma több okból lépett fel:

– Ez egy részről a projekt elhúzódásából ered, ami nem a pályázó hibája, hanem több pályázatnál és projektnél észlelt probléma: a villanygazdaság részéről elhúzódott az áram bekötése és az árammennyiség biztosítása. Illetve többletköltségek jelentkeztek, ennek orvoslásán dolgozik a vállalkozó, bankokkal tárgyal és reményeink szerint ez a folyamat rövidesen lezárul. Továbbá a termelőkkel, illetve a termelők és az integrátor közötti alintegrátorokkal is tárgyalásokban van, melyeknek témája a kifizetés dinamikája és a kárpótlás, ami ilyen helyzetben indokolt. A hozzánk eljutó információk szerint már születtek megegyezések – mondta Juhász Bálint, és kiemelte:

Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a két szerződő fél meg tudjon állapodni, valamint, hogy a vállalkozó és az integrátor talpon maradjon, és a kötelezettségeit teljesíteni tudja.

– hangsúlyozta Juhász és hozzátette, folyamatosan követik a helyzetet, a terepen és a pénzügyi monitoring vonatkozásában is, a hozzájuk forduló pályázóktól pedig gyűjtik az észrevételeket. Juhász Bálint reményét fejezte ki, hogy az ügy rövidesen lezárul, és a kifizetések is megtörténnek.

– Azt is jelezni kell, hogy igazából a tíz integrátorból egynél jelentkezett ilyen nehézség és az integrált gazdaságok egy töredékét érinti, de ez számunkra nem felmentő körülmény és mindenképpen minden egyes gazda járandóságának kifizetése mellett szállunk síkra – húzta alá a Prosperitati ügyvezetője.