Meglepően sok illegális bevándorló tud Belgrádban a kedd hajnali röszkei tömeges határsértési kísérletről, sőt volt, aki a személyesen beszélt arról, hogy hetekkel ezelőtt őt is megpróbálták rávenni, hogy együtt lépjék át a magyar határt – írja a Magyar Hang.

A menekültek szerint a szervezők afgán embercsempészek voltak, akik egyszerre vitték fel a bevándorlókat a magyar határra, így alacsonyabb árat kértek a szokásosnál, ezért sokan velük tartottak.

Branislava Đonin, a Refugee Aid Serbia munkatársa szerint az embercsempészek ma már szinte kivétel nélkül a menekültek közül kerülnek ki, akik sokszor már maguk is megpróbálták átlépni a határt. Mivel azonban nekik sincs sok pénzük, így próbálnak pénzt keresni. Đonin szerint a szerb rendőrség nemigen foglalkozik azzal, hogy hová utaznak az illegális bevándorlók. Szerinte az eset szervezőjét nem nehéz megismerni, egy afgán férfiről van szó, akinek egy M-betű van a sapkáján.

Muhammad Dzsalili, egy afgán menekült azt mondta, hogy az embercsempészek korábban általában 2-3 ezer euróért vállalták, hogy autóval elviszik őket Budapestig, azonban ezt már nemigen vállalja senki, mert az utóbbi időben ez csak nagyon kevés embernek sikerül.

„Én már többször is próbálkoztam Magyarország felé, de nem sikerült átjutnom a határon, ezért nem mentem most” – mondta a fiatalember, aki úgy gondolja, hogy a keddi röszkei eset azért történhetett meg, mert kevés a migránsok pénze, így nem tudják megfizetni azokat az embercsempészeket, akik át is viszik őket a határon.

Manszúr Khan, egy másik afganisztáni férfi, aki már szintén többször próbálkozott átlépni a magyar határon, hasonló véleményen van. Azt mondta 2000 euróért viszik el az illegális bevándorlókat autóval Budapestig. Erre viszont alig van valakinek pénze, ezért is keresnek más megoldást azok, akiknek elegük van már abból, hogy a belgrádi utcákon tengessék életüket.

A magyarországi rezsimhű médiában többször elhangzott, hogy a menekültek nem feltétlen spontán módon szerveződnek és próbálnak átjutni a határon. Az M1-en Georg Spöttle biztonságpolitikai elemző például azt mondta: „elképzelhető, hogy a Soros-szervezetek próbálták őket segíteni, mind külföldről, mind Magyarországról”.

____________________________________________________________________

Fotó:Magyar Hang