A Szabadkai Közkórház három nappal a közzététele után visszavonta azt az értesítést, amely igen érdekes fejléccel jelent meg pénteken: az intézmény ugyanis meglehetősen sajátosan értelmezte a többnyelvűség fogalmát, amikor „magyar nyelven” is feltüntette a kórház nevét; ehhez a feltüntetéshez ugyanis cirill betűket használt.

A Vajdasági Magyar Szövetség Szabadka Városi Elnöksége nem is tétlenkedett, azonnal kiadott egy közleményt, amely szerint „A Tartomány által alapított Szabadkai Közkórház 2020. január 24-én kiadott értesítése alapjaiban sérti A hivatalos nyelv- és íráshasználatról szóló törvény rendelkezéseit”.

A VMSZ hozzáteszi: „Szabadka Város területén, a városi Alapszabállyal összhangban, a szerb nyelv mellett hivatalos használatban van a magyar és a horvát nyelv, írásmódjukkal. Ezzel szemben a Szabadkai Közkórház az intézmény magyar és horvát nyelvű megnevezését cirill írásmóddal tüntette fel az említett értesítés fejlécén”. A VMSZ ezért határozottan felszólítja a Szabadkai Közkórház igazgatóját, hogy haladéktalanul vonja vissza a kiadott értesítést és a hatályban lévő jogszabályok szerint járjon el.

Emellett a párt elvárja, hogy „a jövőben ne forduljon elő hasonló jogsértés, ami a magyar és a horvát nyelv megcsúfolását jelentené”.

A követeklésnek meglett az eredménye, hiszen, ahogy a bevezetőben írtuk is, a Szabadkai Közkórház hétfőn visszavonta az értesítést, ez derült ki Pásztor Bálintnak, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőjének a bejegyzéséből.

„A tanulság: a jogsértésekkel szemben minden esetben határozottan, haladéktalanul föl kell lépni és a rosszindulatú vagy „csak” gondatlan elkövetők visszakozni kényszerülnek” – írta a VMSZ alelnöke.

Ezzel akár pontot is lehetne tenni a történet végére, azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a jogsértés egy olyan intézményben történt, amelyben a Vajdasági Magyar Szövetségnek a tartományi parlamenti képviselője is dolgozik.

Nem szabad viszont megkerülni azt a tényt, hogy dr. Bagi Bojan a Szabadkai Közkórház főorvosa, s a párt tartományi képviselője is. Ilyenkor nem árt belegondolni, ha abban az intézményben, ahol a legnagyobb vajdasági magyar párt tartományi képviselője az osztályvezető, ilyen jogsértések történnek, akkor mire lehet számítani másik intézményekben, ahol például nincs a VMSZ-nek ilyen magas rangú pártfunkcionáriusa…

Azzal a kérdéssel, hogy a Szabadkai Közkórház honlapja egyáltalán nem érhető el magyar nyelven, még abban a megcsúfolt, cirill betűs írásmóddal írt formában sem a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadka Városi Szervezete nem foglalkozott a közleményében, s Pásztor Bálint sem tért ki rá a bejegyzésében.

Szombaton szólítottuk föl a Szabadkai Közkórház igazgatóját, hogy haladéktalanul vonja vissza a magyar és a horvát…

Posted by Dr. Pásztor Bálint on Monday, January 27, 2020