„Szerbia tavaly megkétszerezte a kenyér és pékáru behozatalát: összesen hatezer tonna »friss« kenyeret, péksüteményt és toastkenyeret importált 6.8 millió euró értékben. Egy évvel korábban, 2018-ban összesen 3.1 millió euró értékben került Szerbiába külföldi eredetű kenyér és pékáru. A legtöbb ilyen termék Romániából, Németországból és Bulgáriából érkezik a szerbiai üzletekbe. Évről évre csökken az elvetett búza mennyisége, ennek elsősorban az ára az oka: a termelés költségei nagyobbak, mint a haszon, amelyet a földművesek el tudnak érni” – jelentette ki Olena Papuga, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga köztársasági képviselője, tudatta az Autonomija.

A képviselő kérdést intézett Branislav Nedimović földművelésügyi miniszterhez, amelyben azt firtatja: létezik, hogy Szerbia képtelen minőségi búzát termeszteni, s ezért kényszerül a kenyér és pékáru behozatalára? Papuga arra is kíváncsi: miért fogadott el a kormány a malomipar kérésére olyan határozatot, amely vámmentessé teszi a búza importját, hogy mennyi külföldi búza érkezik az idén az országba, mennyit kell majd érte fizetni és egyáltalán: miért nem jó a hazai búza?

A képviselő szerint a vámmentes búzabehozatalra vonatkozó kormányhatározat mindenképpen csökkenteni fogja a hazai termés árát, pedig a földművesek már tavaly is elégedetlenek voltak a pénzzel, amit a búzáért kaptak. Felvetette azt a kérdést is, hogy a kormánynak szándékában áll-e teljes egészében ellehetetleníteni a hazai földműveseket.