Érdekes fejléccel jelent meg pénteken egy értesítés, amelyet a Szabadkai Közkórház adott ki: az intézmény ugyanis meglehetősen sajátosan értelmezte a többnyelvűség fogalmát, amikor „magyar nyelven” is feltüntette a kórház nevét; ehhez a feltüntetéshez ugyanis cirill betűket használt.

Az interneten villámgyorsan száguldott át az értesítésről készített fotó – amely egy idő után a Vajdasági Magyar Szövetséghez (VMSZ) is eljutott. A legnagyobb vajdasági magyar párt Szabadka Városi Elnöksége nem is tétlenkedett, azonnal kiadott egy közleményt, amely szerint „A Tartomány által alapított Szabadkai Közkórház 2020.január 24-én kiadott értesítése alapjaiban sérti A hivatalos nyelv- és íráshasználatról szóló törvény rendelkezéseit”.

A VMSZ hozzáteszi: „Szabadka Város területén, a városi Alapszabállyal összhangban, a szerb nyelv mellett hivatalos használatban van a magyar és a horvát nyelv, írásmódjukkal. Ezzel szemben a Szabadkai Közkórház az intézmény magyar és horvát nyelvű megnevezését cirill írásmóddal tüntette fel az említett értesítés fejlécén”. A VMSZ ezért határozottan felszólítja a Szabadkai Közkórház igazgatóját, hogy haladéktalanul vonja vissza a kiadott értesítést és a hatályban lévő jogszabályok szerint járjon el.

Emellett a párt elvárja, hogy „a jövőben ne forduljon elő hasonló jogsértés, ami a magyar és a horvát nyelv megcsúfolását jelentené”.

Itt hívjuk fel a VMSZ Szabadka Városi Elnöksége figyelmét arra az „apróságra” is, hogy a Szabadkai Közkórház honlapja például egyáltalán nem érhető el magyar nyelven. Még abban a megcsúfolt, cirill betűs írásmóddal írt formában sem…