Két csodálatos sportsikernek is örülhettek a napokban a szerbiai és a magyarországi sportrajongók egy olyan sportágban, amely az utóbbi időben kevesebb médiafigyelmet kapott. De kezdjük a legfontosabbal: Szerbia férfi, valamint Magyarország női  asztalitenisz válogatottja kiharcolta az olimpiai részvételt a portugáliai Gondomarban megrendezett selejtezőtornán, így mindkét válogatott ott lesz a július 24-én kezdődő olimpián.

A szerbiai férfi válogatott (Pető Zsolt, Marko Jevtović, Dimitrije Levajac, edző: Miloš Đukić) a legjobb harminckettő között a forduló meglepetését okozva legyőzte a Gárdos Róberttel felálló Ausztriát: Petőék 3:2-re nyertek, s a sikerhez a Pető/Jevtović kettős, valamint Pető és Levajac egy-egy egyéni győzelme kellett.

A torna egyik legerősebb együttesének a búcsúztatása után Szerbia az előző világbajnokság negyeddöntősével, Hongkonggal mérkőzött az olimpiai vízumért. A párosok küzdelme során érvényesült a papírforma, ugyanis a hongkongiak megnyerték a találkozót, utána azonban Levajac és Jevtović is nyert, így Szerbia fordított. Pető végül öt játszmában kikapott Lam Siutól, így az olimpiai részvételről a Levajac-Wong mérkőzés döntött.

A mindössze tizennyolc éves Dimitrije Levajac több bravúros győzelmet is jegyzett Ausztria és Hongkong ellen

A hongkongi játékos a világranglista 19. helyén áll, Levajacot pedig a 397. helyen (!) jegyzik, ez azonban nem zavarta a mindössze tizennyolc éves fiatalembert, aki végül hátrányból, 1:2-es játszmaállásból fordított, és a győzelmének köszönhetően Szerbia férfi válogatottja kijutott az olimpiára.

Pető Zsolt a második temerini olimpikon lesz: a dél-bácskai település szülöttjei közül korábban csak Milan Galić labdarúgó szerepelt az olimpián, igaz, ő nem is akárhogyan: 1960-ban a jugoszláv csapat tagjaként aranyérmes lett.

A magyar női csapat nem a legerősebb felállításban utazott el Portugáliába, ugyanis legjobb játékosa, Póta Georgina anyai örömök elé néz, ezért Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány kénytelen volt egy merészet húzni, és a 44 éves Fazekas Máriát hívta be csapatba. A döntés kiválóan bizonyult, hiszen Fazekas kétszer állt asztalhoz Pergel Szandrával az oldalán, s mindkét mérkőzést megnyerte a kettős.

Először Horvátország ellen győzött a magyar együttes 3:0-ra, azonban csak az eredmény tűnik simának, két találkozó, a páros, valamint Pergel a horvát-kínai Sun elleni mérkőzése is ötjátszmás küzdelmet hozott. Az olimpiáért a három kínaival felálló Portugáliát kellett Magyarországnak legyőznie, s ez 3:1 arányban sikerült is, köszönve a páros sikerének, valamint Madarász Dóra két egyéni győzelmének, aki Yu Fu és Luo Xue ellen is képes volt nyerni.

Magyarország csapatban még sosem nem indult az olimpián, Tokióban viszont már ott lesz a magyar válogatott, amely a Fazekas Mária, Pergel Szandra, Madarász Dóra, Nagyváradi Mercédesz és Hartbrich Leonie felállításban harcolta ki a részvételt.