Az egészségügyi minisztérium közölte, hogy elővigyázatosságból létrehozott egy telefonvonalat, amelyen bárki jelentkezhet, aki a kínai Vuhan városából, illetve olyan területekről érkezik Szerbiába, amelyeken megjelent az új kórokozó. A vonal azok számára létesült, akik bármilyen légzőszervi tüneteket észlelnek magukon, vagy gyanítják, hogy megfertőződhettek.

Az érintettek a 064/8945-235-as telefonszámon jelezhetik aggodalmaikat.

Tekintettel arra, hogy várhatóan megnövekszik az érintett területekről érkező emberek száma a holdújév miatt, az egészségügyi tárca úgy döntött, sürgősségi telefonvonalat hoz létre a sürgős egészségügyi beavatkozás lehetővé tétele érdekében” – áll a tárca közleményében.

A szám tárcsázását követően a védelmi felszereléssel ellátott sürgősségi orvoscsapat a helyszínre utazik, ellátja az egyént és elszállítja a megfelelő egészségügyi intézménybe, ahol megfigyelés alá helyezik, diagnosztizálják, amennyiben szükséges, tovább kezelik.

A tárca emlékeztet: Szerbia idejekorán foganatosította a szükséges védelmi intézkedéseket, hogy megakadályozza az új típusú koronavírus felbukkanását, de ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy semmi ok a pánikra.