Megkezdődhet a helyi önkormányzatok hatásköréből köztársasági, illetve tartományi hatáskörbe kerülő egészségházak és a kórházak összevonása, amelynek eredménye egészségügyi központok létrehozása lesz.

Az egészségügyi intézmények összevonásáról a tavaly áprilisban elfogadott egészségvédelmi törvény rendelkezik. Az elképzelések megvalósításának már semmi sem áll útjában, miután csütörtökön megjelent a vonatkozó kormányhatározat, amelynek értelmében az egészségházak és kórházak alapítói jogai egyazon kézbe kerülnek. Önkormányzati hatáskörben csak a gyógyszertárak maradnak.

Az eddigi 357 egészségügyi intézményből legalább hússzal lesz kevesebb, mert minden településen, ahol az egészségház és a kórház közel van egymáshoz (vannak helységek, ahol ugyanazon udvaron osztoznak), összevonják a két intézményt.

A tárca közlése szerint az első lépést az alapítói jogok átvétele jelenti, a másodikat pedig az intézmények összevonása. „Ahol csak lehet, összevonjuk az intézményeket, mert így lehetővé válik a munkaerőmegosztás, a felszerelés és a kapacitások jobb kihasználása, illetve az adminisztráció csökkentése. Senki sem marad munka nélkül, mivel a létszámstop már hat éve érvényben van és ez munkaerő-racionalizálást eredményezett” – magyarázza a tárca, amely szerint ha egy egészségházban eddig például egyetlen szakorvos volt, akkor az ő munkaidején kívül nem akadt senki, aki megvizsgálhatta a beteget akkor sem, ha a szomszédos épületben három azonos profilú specialista rendelt. Most azonban az egészségügyi központ létrehozását követően a szakorvosok a járóbeteg-ellátásban is részt vehetnek.