Némely kisebbségi pártok már kezdeményezték, hogy csökkentsék a választásokon való induláshoz jelenleg szükséges tízezer aláírás számát – írja mai számában a Večernje novosti című belgrádi napilap. A roma párt javasolta, hogy ezt a küszöböt csökkentsék ötezerre, amit a horvátok is támogatnak. A szandzsáki Demokratikus Akció Pártja még ezt is alullicitálta: a szervezet szerint ezer aláírás összegyűjtése is bőven elég kellene, hogy legyen a választási induláshoz. Érvelésük szerint azért lenne ez a megfelelő szám, mert ennyi aláírásra van szükség a kisebbségi politikai pártok megalapításához is.

Mint elmondták, a kisebbségi pártok többségének gondot okoz tízezer aláírás összegyűjtése, amire a tizennégy napos határidő is kevés. További nehézséget jelent, hogy ebben az időszakban mindig fennakadás alakul ki a jegyzőknél is, akiknél a gyűjtőíveket hitelesíteni kell. A kisebbségi pártok, s elsősorban a romák dolgát megnehezíti az is, hogy a cigányság nem tömbben él az országban, hanem földrajzilag szétszórtan, a megfelelő infrastruktúra hiányában pedig szinte képtelenek megszervezni az aláírásgyűjtést.

A választások közeledtével a kisebbségi pártok egyre gyakrabban szorgalmazzák a szabályozás módosítását, eddig azonban még egyszer sem fogadták el egyik ilyen javaslatukat sem. A Večernje novosti cikke szerint ez vélhetően ezúttal sem történik majd másként.

Korábban már többször is beszéltek arról, hogy a nagy, országos pártok segítettek a kisebbségi pártoknak összegyűjteni a szükséges aláírásokat.

A kezdeményes elutasításának egyik legfőbb érve eddig mindig az volt, hogy egy-egy parlamenti mandátum a kisebbségeknek tizenegyezer-tizenötezer szavazatot jelent, így tehát képesnek kell lenniük arra is, hogy összeszedjenek tízezer aláírást – összegezte a Večernje novosti.