Aleksandar Vučić államfő ma Richard Grenellel, Donald Trump amerikai elnök különmegbízottjával tárgyalt, aki a Pristinával való párbeszédben igyekszik közvetíteni – írja az RTS honlapja.

Az amerikai politikus kiemelte, hogy Pristinának hatályon kívül kell helyeznie a szerbiai árura kivetett büntetővámokat, Szerbiát pedig arra kérte, hogy ne lobbizzon tovább azért, hogy minél több ország vonja vissza Koszovó függetlenségének elismerését.

Grenell szerint nincs megszabott határidő a megállapodás megkötésére, de szerinte kompromisszumos megoldás kell kötniük a feleknek.

Az amerikai politikus hangsúlyozta, jobb lenne, ha a Belgrád és Pristina a politikai viták helyett a gazdasági fejlődésre, a munkahelyteremtésre, illetve a polgárok érdekeinek megvalósíására koncentrálna.

A szerb elnök a találkozó után azt mondta, hogy nincsenek könnyű tárgyalások Koszovóval, de hálás azért, mert Grenell megértette, hogy mit szeretne Szerbia.

Arról is beszélt, hogy nem tenne egyenlőségi jelet a a szerbiai árura kivetett büntetővámok és a Koszovó függetlenségének elismerésére vonatkozó lobbitevékenység között. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Belgrád korábban felajánlotta Pristinának, hogy felhagy a lobbitevékenységgel, ha Koszovó egyelőre nem kérelmezi felvételét különböző nemzetközi szervezetekbe, de ezt a koszovói kormány elutasította.

_________________________________________________________________________________________________

Fotó:Tanjug