Minapi davosi beszédében Soros György nemcsak rendkívül éles és pontos képet festett a világ előtt álló roppant kihívásokról, hanem új kezdeményezéssel is előállt. A program egy új globális oktatási-kutatási hálózat megteremtése, amelynek fontos szerepe lehet az egyre komorodó – éghajlati, demográfiai, gazdasági és politikai – jövő elviselhetővé, emberibbé tételében. Milyen jó lenne, ha a vezető politikusok beszélnének erről, ahelyett, hogy a nemzeti bezárkózást szorgalmaznák ellenségeskedést meg kölcsönös gyűlöletet szítva – ami az elmúlt száztíz évben kétszer is világégéshez vezetett.

Soros rámutatott, hogy a politikai hatalom a világ mindhárom legerősebb országában – az Egyesült Államokban, Kínában és Oroszországban egyaránt – valódi vagy akarhatnám-diktátorok kezében van. Ezzel pedig egyre csökken az emberek szabadsága, romlik a meg nem értett kisebbségek helyzete, illetve veszélybe sodródik a bolygó jövője.

A Nyílt Társadalom Egyetemi Hálózat tulajdonképpen már létezik is, a (Budapestről elüldözött) CEU (Közép-Európai Egyetem) mellett az amerikai Bard College képezi két alappillérét, de már a világ tucatnyi országában csatlakoztak hozzájuk felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek. A központi cél nyitott elméjű alapos vizsgálódás, a kritikai gondolkodás, a tényekre alapozó kutatás előmozdítása a tekintélyelvű rezsimek és uraik elhatalmasodásának ellensúlyozására. Erre az utóbbira Soros Donald Trump amerikai elnök elrettentő példáját hozta fel:

„Trump elnök egy szélhámos, a nárcisztikus személyiség mintapéldánya, aki azt akarja, hogy körülötte forogjon a világ. Amikor elnöki fantáziája megvalósult, nárcizmusa patológiai méreteket öltött. Áthágta mindazokat a korlátokat, amelyeket az Alkotmány vont az elnöki hivatal köré, és emiatt már felelősségre is vonták. Ugyanakkor sikerült nagyszámú követőt gyűjtenie maga köré, akik felültek alternatív valóságának. Ez viszont kártékony kórrá alakította nárcizmusát. Elhitte, hogy saját alternatív valóságát nemcsak híveire kényszerítheti rá, hanem magára a valóságra is.”

Soros újabb egymilliárd dollárt ajánlott fel az új hálózat létrehozására és meghívott minden olyan potenciális partnert, támogatót és intézményt, akik és amelyek magukénak tekintik a fenti célokat. Ő maga élete legfontosabb és legidőtállóbb projektumának tekinti a nagy tervet.


Mit veszít Budapest: Vidám, tettrekész, művelt, felkészült fiatalok a Közép-európai Egyetem bécsi tantermében (Fotó: Bard)