A Transparency International most mutatta be a 2019-es korrupcióérzékelési indexét, amelyre sem Magyarország, sem Szerbia nem igazán lehet büszke. A globálisan vizsgált 180 országból Magyarország a lista 70. helyén áll, azaz egy év alatt hat, 2012 óta pedig huszonnégy helyezést rontott. Magyarország Romániával, Suriname-mal és a Dél-Afrikai Köztársasággal ért el azonos pontszámot 2019-ben. Szerbia ugyanezen a listán 4 pozíciót rontott az egy évvel korábbi elemzéshez képest és Törökországgal osztozik a 91. helyen. Ezzel Szerbia 2006 óta most került először a lista alsó felére.

A jelentést bemutató Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója arról beszélt: Magyarországon az elmúlt évtizedben a korrupció véglegesen központosítottá vált. Bizonyos csoportoktól az állam törvényi eszközzel elveszi vagy megvásárolja a vagyont, amit más csoportoknak ad oda, ez pedig sokszor törvényesülten történik. „A közpénzszivattyúk révén a jogállami normák megsértésével az adófizetők pénze magánvagyonná lényegül át” – áll a jelentésben.

– Ami pedig az igazságszolgáltatást illeti, pozitívumként említi a jelentés azt, hogy a bíróságok még mindig őrzik az autonómiájukat, és ma már legalább azt nem állíthatjuk, hogy az ügyészség mindig futni hagyja a kormány számára kényes ügyek elkövetőit – idézi a jelentést a hvg.hu.

A jelentés arra jutott: az EU-pénzek magyarországi felhasználása számos rendszerszintű korrupciós kockázatot hordoz magában. Az állami intézmények pedig ezeket a kockázatokat nemhogy nem szűrik ki, gyakran maguk teremtenek lehetőséget a visszaélésre. Márpedig nagy pénzekről van szó: az állam a korábbi években átlagosan a GDP 6,5 százalékát költötte el közbeszerzéseken, ezek átlagosan felét részben vagy egészben EU-pénzből finanszírozzák. Ezen a ponton nem lehet nem leírni Mészáros Lőrinc nevét. A jelentés úgy számol: míg 2011 és 2016 között az akkori felcsúti polgármester cégei az összes közbeszerzési pénz kevesebb mint 1 százalékát nyerték el, 2017-re ez az arány felugrott 5,4 százalékra, és 2018-ra is csak 3,7 százalékra esett vissza.

Szerbia: A jog uralma nincs szavatolva, a hatalom a megbízott igazgatókon keresztül ellenőrzi a közszférát

Az összeférhetetlenség és az átláthatatlan és felelőtlen közügyek akadályozzák a korrupció felszámolását, áll a szerbiai jelentésben, írja a Danas.

Nemanja Nenadić, a Transparentnost Srbija programigazgatója azt mondta, Szerbiában a korrupcióérzékelési index azért magas, mivel az országban nagymértékű a korrupció.

„Szerbiában nyilvánvalóan magas a korrupció, hiszen még azokat a korrupciós ügyeket sem oldják meg, amelyekben elegendő bizonyíték áll rendelkezésre. Az ügyészség nem vizsgálja ki azokat a korrupciós eseteket, amelyekről tudomása van, mert nincs teljes mértékben szavatolva a jog uralma” – mutatott rá Nenadić.

Elmondása szerint különösen az problematikus, hogy a közigazgatásban és a közvállalatokban megbízott igazgatók vannak, holott ez a 2011-es, illetve 2013-as jogszabályok értelmében törvényellenes. Ezt szándékosan nem oldják meg, így történhet meg, hogy az IMF-nek kell Szerbiát figyelmeztetnie, hogy tartsa be saját törvényeit, és hagyjon fel azzal, hogy a közszférát ilyen módon tartsa ellenőrzése alatt.

A korrupcióérzékelési indexet a Transparency International berlini kutatói készítik, 12 nemzetközi szervezet 13 jelentése alapján gyűjtik össze az adatokat. Ezekben a felmérésekben üzletembereket és szakértőket kérdeznek a korrupciós helyzetről. Az egyes országokról szóló részletes, szöveges jelentést a szervezet helyi szakértői csoportja, Magyarországon a Transparency International Magyarország, Szerbiában pedig a Transparentnost Srbija készíti el.

A világ két legkevésbé korrupt országa egyébként Dánia és Új-Zéland. A két ország a lista első helyén osztozik. A volt jugoszláv tagköztársaságok közül Szlovénia, Horvátország és Montenegró sokkal kevésbé korrupt, mint például Magyarország, vagy Szerbia. Boszniában, Észak-Macedónában, Albániában és Koszovóban viszont lényegesen nagyobb mértékű a korrupció.

A jelentés teljes szövege angol nyelven ITT érhető el.