Harmincezer dináros büntetést kapott Olajos Nagy Miklós, a Szolidaritás Polgári Egyesület tagja, amiért a 2012-es szabadkai helyhatósági választásokon való részvételről polgári listája nem adta át a pénzügyi jelentést az illetékeseknek. Az egyesületben úgy vélik, ez a döntés botrányos, szerintük Szerbia az ilyen esetekkel igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy korrupcióellenes harcot folytat, tudatja a Vajdasági RTV.

A 2012-es helyhatósági választásokra a Szolidaritás Polgári Csoport támogatásokon keresztül 96 ezer dinárt gyűjtött össze, és a kiadásokról szóló jelentést az egyesület később el is fogadta, azonban mivel nem politikai pártként, hanem polgári csoportosulásként vettek részt a választásokon, a jelentést nem továbbították a Korrupcióellenes Ügynökségnek. Ez volt az oka annak, hogy a listavezető ellen 2015-ben szabálysértési eljárás indult, a végleges döntés pedig 2019 decemberében született meg.

– A Szolidaritás Polgári Egyesület meg lett büntetve 32 ezer dinárral azért, mert 2012-ben, tehát 7 évvel ezelőtt nem adtunk át egy jelentést – mutatott rá Olajos Nagy Miklós, a Szolidaritás Polgári Egyesület illetékese. Hozzátette, támogatások segítségével kifizette a büntetést, azonban úgy véli, az ilyen és hasonló ítéletek botrányosak, és csak látszatkeltésre szolgálnak.

– Szerintünk szégyenteljes az, hogy Szerbia az európai uniós integráció alatt ezzel igyekszik bizonyítani, hogy Szerbiában folyik a harc a korrupció ellen, mert ez nem az igazi harc. Szerintünk a korrupció elleni harc mindenki ellen kellene, hogy folyjon, és különösen azok ellen, akik bűntényt követtek el – szögezte le Olajos Nagy Miklós és azt mondta, a történtek ellenére az egyesület folytatja a tevékenységét, elsősorban a munkavállalói jogok és a magánosítás idején munka nélkül maradt polgárok ügyében.