Az utóbbi időben sok szó esett Szerbiában a boltok vasárnapi zárvatartásáról. A Szerbiai Szabad és Független Szakszervezetek Egyesülete szerint, ha nem is sikerül kiharcolni a vasárnapi boltzárat, a minimum az lenne, ha a kereskedelemben dolgozóknak legalább havi két szabad vasárnap járna – írja a 021.rs.

Ranka Savić, a Szerbiai Szabad és Független Szakszervezetek Egyesületének elnöke a Danasnak azt nyilatkozta, hogy egy ilyen jellegű intézkedés nem veszélyezteti a munkahelyeket, mert már így is nagyon kevés Szerbiában a kereskedő.

‚‚A kereskedelmi minisztérium még ebben a hónapban összehív egy tanácskozást, amelyen részt vesznek majd a munkakadók, a szakszervezetek, a fogyasztóvédők és más civil szervezetek képviselői. Ezután lehet majd részleteket megtudni a témával kapcsolatban. Mi a teljes vasárnapi zárvatartást szeretnénk elérni, ebben pedig a közvélemény többsége támogat bennünket, sőt két kereskedelmi lánc is a javaslatunk mellé állt a boltzárral kapcsolatban. Ha ezt nem sikerül elérni, akkor legalább havi két szabad vasárnapot kellene kapniuk a kereskedőknek. Fontos, hogy ez mindenkire vonatkozzon, persze kivételt képeznének azok az objektumok, amelyeknek mindenképpen működniük kell, mint példáuk a gyógyszertárak, vagy a benzinkutak” – mondta Ranka Savić.

_________________________________________________________________________________________________

Fotó:Wikimedia Commons