Vajdaság Autonóm Tartományt érintő együttműködési megállapodást írt alá Horváth Ildikó magyar egészségügyért felelős államtitkár és Zoran Gojković vajdasági tartományi egészségügyi titkár kedden Szegeden – írja az MTI.

Horváth Ildikó hangsúlyozta, Magyarország és Szerbia között az elmúlt években még soha nem látott jó kapcsolatok alakultak ki. Ennek keretében tavaly szeptemberben a két ország egészségügyért felelős minisztériuma együttműködési megállapodást kötött. A megállapodás része volt Vajdaság és Magyarország szorosabb együttműködése, olyan közös projektek tervezése, melyek a régióban élők érdekeit szolgálják – tudatta a politikus.

Horváth Ildikó kiemelte a szervátültetés területét. Magyarország az Eurotrasplant tagjaként olyan tapasztalatokkal rendelkezik, melyet Szerbia és Vajdaság is hasznosítani tud. A politikus közölte, lehetőség nyílik arra, hogy a szomszédos országból érkező, tüdőtranszplantációra szoruló pácienst magyarországi centrumban operáljanak meg. Az államtitkár fontosnak nevezte a tüdőrák szűrésével kapcsolatos tapasztalatok megosztását is.

Szerbiában már kilenc éve szűrik az újszülötteket az egyik ritka betegségre, a cisztás fibrózisra. Magyarország is tervezi a szűrés bevezetését, ugyanakkor a magyar orvosok komoly tapasztalatokat szerzetek a felnőtt páciensek ellátásában – mondta Horváth Ildikó.

Az eseményen aláírták a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Újvidéki Egyetem együttműködési megállapodását is.

Rovó László, az SZTE rektora hangsúlyozta, a közép-európai régió két meghatározó felsőoktatási intézményének együttműködése az egész térség számára fontos. A két felsőoktatási intézmény közös munkájának az egészségtudomány, az informatika, a gyógyszerészet területén már komoly hagyományai vannak.

Az egyetemek összefogása – ami kiterjed a hallgatói és oktatói mobilitásra, közös képzések, továbbképzések indítására – az oktatás és az egészségügy területén is komoly előnyt jelent a régióban élők számára – közölte a professzor.

____________________________________________________________________

Fotó:APV