Szerb kormány határozatot hozott arról, hogy április 30-ig vám nélkül hozható be búza az országba, mivel a hazai termésű kenyérgabona állítólag rossz minőségű – írja a 021.rs.

A Dnevnik szerint a malomipar, illetve a pékek kérésére hozták meg ezt a döntést, de egyelőre senki nem siet a búza importjával, főleg azért, mert külföldön drágább a kenyérgabona mint Szerbiában és tetemesek a szállítási költségek is.

Szakértők szerint, ha Szerbia búzaimportra szorul, akkor a legjobb megoldás az lenne, ha Magyarországtól vásárolnának, hiszen a szállítási költségeket így minimalizálni lehetne, ha a szomszédos országból érkezne a kenyérgabona. Viszont a búza ára ott is magasabb, jelenleg 23 dinár körül mozog kilogrammonként.

Vukosav Saković, a Žita Srbije igazgatója szerint Szerbiában van elég jó minőségű búza, de senki nem akar eladni, mindenki azt várja, hogy emelkedjen az ár. Aratáskor 18 dinár volt kilója, most pedig 20 dinár.

Predrag Đurović, a Žitounija képviselője azt mondta, hogy a külföldi búza minősége semmivel sem jobb a hazainál, akik pedig importálnak, azok tetemes szállítási költségekkel számolhatnak, ami kihathat a cégek működésére is.

Nenad Manić, a Szerbiai Mezőgazdasági Termelők Agrárkamarájának tagja szerint az intézkedés arra kényszeríti majd a hazai kereskedőket, hogy olcsóbban kínálják a rosszabb minőségű kenyérgabonát.

Manić azon a véleményen van, hogy jó oldala is van a kormány határozatának, mégpedig az, hogy a mezőgazdasági termelők meggyőződjenek arról, hogy érdemesebb jobb minőségű vetőmagot használni és betartani az agrotechnikai intézkedéseket, mert nem csak az időjárás miatt rosszabb a kenyérgabona minősége, hanem a vetőmag is közrejátszik ebben. Szerinte a termelőknek a minőség és mennyiség közül egyértelműen az előbbit kell választaniuk.

____________________________________________________________________

Fotó:021.rs