A belgrádi felsőfokú ügyészség arra utasította a csúcstechnológiai bűnözés elleni osztályt, hogy vizsgálja ki Vesna Pešić Twitteren közzétett azon kijelentését, melyben Aleksandar Vučić szerb államfőt emlegette, írja az Autonómia portál.

Habár Pešić azt állítja, semmi rossza nem gondolt, egyes politikusok és a kormány közeli sajtó úgy értelmezte szavait, hogy azokkal a szerb elnök meggyilkolására buzdított, és ezért megbüntetését követelték. A szakemberek szerint azonban mindez csak kampány.

Vesna Pešić twittje nemcsak felkavarta a kedélyeket, de az igazságszolgáltatás figyelmét is felkeltette. Az egykori politikus, szociológus ugyanis a következőket írta:

„Hadd lássam, mit csinálnak, ha majd örökös elnökké kiálltja ki magát. Amíg a twitterezők twittelnek, ilyesmiről nem gondolkodnak. Tessék, Putyin is épp most teszi ugyanezt. Ha Brnabić lemondana, akkor tudniuk kell, hogy egy életfogytig tartó Vučić van készülőben. Akkor hiába a bojkott, nem marad más, csak a halántékra szorított pisztolycső

– írta a Twitteren Vesna Pešić.

Bejegyzésére különösen a Szerb Haladó Párt képviselői és a kormány közeli média kapta fel a fejét. A bulvárlapok ezt olyan címekkel hozták, hogy „Vesna Pešić az elnök halálát kívánja”. A Pink Televízióban is Pešić twittje volt a vezető hír.

Nem sokkal a bejegyzés közzététele után megszólalt Nebojša Stefanović belügyminiszter:

„Semmi új nincs abban, hogy botrányos és szégyenteljes módon szólítanak fel az elnök meggyilkolására. Ezt nem először halljuk Đilas koalíciójától és az azt támogató emberektől. Ez súlyos bűncselekmény, az illetékes ügyészségnek reagálnia kell”

– mondta a belügyi tárca vezetője.

Az ügyészség is reagált és közölte, ellenőrizni fogják a kérdéses bejegyzést.

„Az ügyész azt az utasítást adta, hogy minden törvényes intézkedést foganatosítsanak. Először is azt kell leellenőrizni, hogy fennáll-e bűncselekményre utaló elem, ami alapján hivatalból indítható eljárás” – közölte az ügyészség.

Vesna Pešić azt mondta, hogy az egész helyzet annyira abszurd, hogy egyszerűen nem is akar magyarázkodni, hiszen mindenki, aki ismeri, jól tudja róla, hogy ő egy háborúellenes aktivista és senkinek az életét sem veszélyeztetné.

„Mondok én maguknak valamit. Ő már annyiszor nyírta ki saját magát. Hát vajon kitalálta-e a Jajincei eseteket, majd kinyírta magát? Na várjanak egy kicsit, most úgy esek ki, hogy én akarom kinyírni. Nem akarom magam védeni, tessék, akasszanak fel a Terazijén, vagy szabdaljanak darabokra. Nem tudom mit akarnak tenni velem, csináljanak, amit csak akarnak, de én képtelen vagyok magamat megvédeni az ilyen értelmetlen vádakkal szemben” – magyarázta Pešić.

Milan Antonijević, a Nyílt Társadalomért Alapítvány igazgatója azt mondta, hogy felnagyított az a megállapítás, hogy Vesna Pešić gyilkosságra buzdít.

„Maga a kampány, amit Vesne Pešić ellen folytattak tegnap arról árulkodik, hogy visszaélnek a bulvárlapokkal, embereket üldöznek, és egyáltalán nem azokkal foglalkoznak, akiket az említett bűncselekménytől védelmezni kellene, vagyis az elnökkel és azokkal, akik bizonyos poszton vannak, hanem csak egy kegyetlen kampányt folytatnak” – mutatott rá Antonijević.

Hozzátette, hogy a jogászok igen érdekes helyzetben találják magukat, ha az ügyészség eljárást indít és nekik majd a bűnvádi feljelentést kell felolvasniuk.

„Annak, aki a nyolcvanadik születésnapjának küszöbén áll és szociológusként ilyen hévvel foglalja össze a szerb politika és közélet dolgait, azt inkább kitüntetni kell, nem pedig bűnvádi eljárást folytatni ellene”

– tette hozzá Milan Antonijević.

Vesna Pešić röviddel azután, hogy közzétette a kifogásolt Twitter bejegyzést, le is törölte azt, mert mint mondta, számított rá, hogy azt a rezsim majd ellene fordítja.

Pešić rámutatott, hogy ő nem a szerb elnökre gondolt, hanem saját magára, vagyis öngyilkosságra, nem pedig gyilkosságra.


Fotó: Medija centar Beograd