Az utóbbi három évben Szerbiában folyamatosan csökken azoknak a száma, akik támogatják az ország európai uniós csatlakozását, ez a Faktor Plus közvélemény-kutató intézet felméréséből derült ki – írja az RTV honlapja.

2019-ben a megkérdezettek 38 százaléka vélekedett úgy, hogy nem kell csatlakozni az unióhoz, 35 százaléka szerint csatlakozni kellene, a megkérdezettek 27 százalékának pedig nem volt véleménye.

Vladimir Pejić, a Faktor Plus igazgatója szerint az uniós csatlakozásnak Szerbiában 2000–2005 között volt a legnagyobb a támogatottsága. A csökkenés Montenegró elszakadásával kezdődött, majd Koszovó önállósulásával folytatódott.

A szakember szerint a további okok:  a Brexit, valamint az, hogy Emmanuel Macron francia elnök az unió bővítését megelőzően a belső reformokat tartja a legfontosabbnak, de az is közrejátszik, hogy nem sikerült megnyugtatóan rendezni Belgrád és Priština viszonyát.

A szakértő szerint nincs drasztikus változás az elmúlt évekhez képest, de ilyen alacsony még nem volt azok száma, akik a csatlakozást preferálták.

Érdekesség, hogy 2017-ben a polgárok 36 százaléka gondolta azt, hogy 2024 után Szerbia csatlakozik az EU-hoz, egyharmaduk pedig azon a véleményen volt, hogy ez soha nem történik meg.

2018-ban már csak egy százalék gondolta úgy, hogy 2025-ben az ország EU-tag lesz, 19 százalék szerint 2030. a reális évszám, 33 százalék pedig akkor azt mondta, hogy Szerbia soha nem lesz az Európai Unió tagja.

2019-re ez is negatív irányban változott. A megkérdezettek 17 százaléka szerint 2030-ig a szerb állam tagja lesz az EU-nak, viszont 36 százalékuk szerint soha.

_________________________________________________________________________________________________

Fotó:24.hu