Bebizonyosodott, hogy a kínai Vuhan városából indult új koronavírus emberről emberre terjed. Ezt korábban csak valószínűsítették a hatóságok, most már azonban hivatalos jelentés van róla – írta a The Guardian cikke alapján a hvg.hu.

A magas lázzal és tüdőgyulladással járó Sars-koronavírus decemberben ütötte fel a fejét Kínában, de később Pekinget és Sencsent is elérte, mostanra pedig külföldön, Thaiföldön és Japánban is megtalálták a nyomait.

Rejtélyes légzőszervi betegség ütötte fel a fejét Kínában

A betegek légzési problémákról és lázról számoltak be, a tüdejükön pedig röntgennel kimutatható sérüléseket találtak. Heten kritikus állapotban vannak, mindenkit karanténba helyeztek. A hatóságok tájékoztatása szerint a szakemberek kizárták egy újabb SARS-járvány (atípusos tüdőgyulladás) lehetőségét, ami 2002-2003-ban 37 országban terjedt el, és több, mint 800 halálos áldozatot szedett.

A vírus elterjedésében főleg az játszott szerepet, hogy az ünnepek idején rengetegen keltek útra.

A Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság korábbi adatai szerint a vírus eddig nagyjából 200 embert betegített meg, de egyes szakértők szerint sokkal több fertőzöttről lehet szó. Az új koronavírus okozta betegségben hárman életüket vesztették, többek állapota pedig kritikus.

Újabb kínai nagyvárosokban is megjelenhetett a tüdőgyulladást okozó koronavírus

Legalább három esetben feltételezhető, hogy az újonnan azonosított, tüdőgyulladást okozó koronavírus fertőzött meg embereket a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhanon kívül – írta internetes oldalán meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap vasárnap. A források szerint két esetet a dél-kínai Sencsenben, egyet pedig az ország keleti részén fekvő Sanghajban jelentettek.

Kínában legutóbb 2002-ben tört ki nagyobb vírusfertőzés, az akkori Sars-járványban több mint 700 ember halt meg.


Nyitókép: AFP / Getty Images