Január 18-án két kedves figura osztozik. Micimackót azért ünnepeljük ma, mert a szerző, Milne ezen a napon született. Meg kell férnie azonban a hóemberrel, aki azért kapta ez a napot, mert az 1-es a kezében tartott botját, seprűjét jelenti, a 8-as szám pedig olyan alakú, mint egy kétrészes hóember. Nem sokkal vagyunk vízkereszt után, ami a farsangi időszak kezdete, így a bolondozás, vidámság egyik téli jelképe is a hóember, építéséhez pedig nagy valószínűséggel ilyenkor áll rendelkezésre a legtöbb alapanyag.

A hóemberekre vonatkozó történetírás meglehetősen hiányos, nem sokat tudni arról, hogyan keletkeztek, a barlangrajzoló mesterek sem örökítették meg őket. A középkorból már több feljegyzés áll rendelkezésre, a leghíresebb alkotó minden bizonnyal Michelangelo volt, aki uralkodói felkérésre épített hóembert, mégpedig a Mediciek palotájának udvarán, Firenzében. Senki nem rajzolta le, de a szemtanúk szerint szépséges alkotás volt.

Az első fotómodell is egy hóember volt, 1845-ben Mary Dillwyn készített hóemberes fényképet. Alig néhány évvel a fényképezés feltalálása után ez igen különleges ötlet volt és a „hóember-kutatásnak” is jó szolgálatot tett. Látható például, hogy akkoriban még nem volt sárgarépa orruk és nem golyó alakú testük volt, inkább hegy.

A világ legmagasabb hóemberét az amerikai Maine államban gyurmázták össze. És nem is egyszer. A hóval bőven ellátott terület Bethel nevű városkája 1999-ben hozta létre Angus a hegyek királya nevű alkotását. Be is kerültek vele a rekordok könyvébe. Aztán teltek az évek és senki nem jelentkezett, hogy legyőzze őket, így 2008-ban fogták magukat és nekiálltak saját rekordjuk megdöntésének. Nem is hóembert, hanem hóhölgyet építettek. Az állam egyik szenátoráról nevezték el, akit úgy hívtak Olympia Snowe.

A hóhölgy 37,2 méter magasra sikerült. Szempilláihoz síléceket használtak, a szája piros gumiabroncsokból állt, a karjait két, 9 méter magas fenyőfa alkotta, kapott 40 méter hosszú sálat, nyakláncot és gombokat is, amelyek teherautó gumiabroncsokból készültek.


A legrégebbi és a legnagyobb (Fotók: Wikipedia és guinnessworldrecord.com)