A újvidéki Laboris HRS ügynökség, amely 200 millió dinar értékben kötött szerződést a Vajdasági Rádió és Televízióval (RTV) hogy dolgozókat közvetítsen a közvállalatnak, nem szerepel a Munkaügyi Minisztérium ügynökségi jegyzékében – írja a 021.rs.

A 2020. január 1-jén életbe lépett munkaközvetítői törvény előírja, hogy minden cégnek, amely ezzel a tevékenységgel foglalkozik rendelkeznie kell a minisztérium engedélyével és kötelező szerepelnie az ügynökségi jegyzékben.

Az említett szerződést ez év január 6-án kötötte az RTV a Laboris HRS, illetve a szintén újvidéki Montop HRS alkotta konzorciummal. Ez utóbbi szerepel az ügynökségi jegyzékben, a Laboris HRS viszont nem. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a konzorcium jogtalanul jutott 200 millió dinárhoz.

A Laboris HRS tulajdonosa egyébként Vesko Pižurica, aki korábban a Optimum MV-NS vállalat tulajdonosa volt, amelynek működését az újvidéki felső ügyészség korrupcióellenes külön osztályának munkatársai vizsgálják, mert felmerült a gyanú, hogy 200 millió dináros törvénytelen haszonra tettek szert a tavalyi évben.

Érdekes, hogy a szóban forgo cég éppen a Montop HRS és a belgrádi Sequester Employment munkaközvetítéssel foglalkozó vállalattal közösen alapított konzorciuma nyerte el a tavalyi évben az RTV 200 millió dináros munkaközvetítői pályázatát. A korrupcióellenes ügynökség emiatt is vizsgálatot rendelt el. Az ügyben az RTV Független Szakszervezete tett feljelentést, mert az Optimum MV-NS nem vehetett volna részt a pályázaton, mert jogerős ítélet van a cég ellen, mivel feketén foglalkoztattak munkásokat.

Szakértők szerint, a munkaközvetítő cégek segítségével foglalkoztatottak 7 százalékkal többe kerülnek az RTV-nek, mint azok, aki állandó munkaviszonnyal rendelkeznek. Mindez a magas közvetítői díjak miatt van.