A Szövetség Szerbiáért ellenzéki tömörülés pénteken újabb rezsimellenes tüntetést szervezett: az Aleksandar Vučić neve által fémjelezett hatalom elleni első rendezvényt egy évvel ezelőtt tartották meg a székvárosban, s a felszólalók ki is hangsúlyozták, hogy pontosan egy évvel ezelőtt szervezték meg az első megmozdulást.

Az elmúlt egy évben, rövidebb szünetek mellett folyamatosan megszervezték a hatalom elleni tüntetést, s a szervezők szerint ez is egy bizonyítéka annak, hogy az újvidékiek kitartók, s szeretnék elérni céljukat, ami pedig nem más, mint a sajtószabadság és a tisztességes választások.

A rendezvényen megjelentek emlékeztették a résztvevőket és a tájékoztatási eszközök képviselőit is, hogy az elmúlt egy év során sikeres akcióik során többször is rámutattak a helyi, a tartományi és a köztársasági hatalom visszaéléseire is. A szervezők azt is közölték, hogy a legújabb, önhatalmúlag eldöntött kezdeményezése a hatalomnak, hogy csökkentse a bejutási küszöböt a választások alkalmával, csak porhintés, és a hatalmon levő pártok így próbálják meg elrejteni az igazságot, amely nem más, mint az, hogy Szerbiában a választások nem is szabadok, és nem is tisztességesek.

A választásokról és a többi aktuális témáról, amely érintik a polgárokat, péntek este Nebojša Novaković a Demokrata Párt (DS) tartományi bizottságának elnöke, valamint Nikola Jovanović a Néppárt alelnöke beszélt.

Utóbbi kiemelte, hogy a hatalom 2012. óta félmilliárd eurót költött el haszontalanul a környezetvédelmi illetékből befolyó összegből, s most, amikor a nyilvánosság előtt is kiderült, hogy hatalmas gondok vannak a légszennyezettséggel, akkor ahhoz a módszerhez folyamodtak, hogy a szilárd tüzelőanyagot használó és régi autókat vezető polgárokat tették felelőssé, őket hibáztatják az előállt helyzet miatt.

A katasztrofális helyzetért elsősorban a hőerőtelepek a hibásak, valamint a szerb kormány, amely félmilliárd eurót tapsolt el a környezetvédelmi járulékból, és semmilyen előrelépés nem történt ezen a téren, mondta Jovanović, aki hozzátette, Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić tévedett, amikor közölte, hogy a mini vízierőművekben kell keresni a megoldást. Szerinte a mini vízerőművekben adott támogatásból és a környezetvédelmi illetékből befolyt összegből már meg lehetett volna építeni azokat a szűrőket, amelyek már meghozták volna az eredményt, s a levegő tisztább lenne.

A péntek esti rendezvényen a szervezők felszólították a többi ellenzéki pártot, szervezetet, valamint a civil kezdeményezéseket is, hogy csatlakozzanak a Szövetség Szerbia tömörüléshez, amely a bojkott mellett foglal állást azzal a választással szemben, amelyet Aleksandar Vučić és az ő támogatói áprilisra terveznek. A Szövetség Szerbiáért szerint az autokrata hatalom és a választási manipulációk ellen a bojkott a helyes út, mivel így lehet a hatalom tudtára adni, hogy az ellenzék nem hajlandó egy olyan választáson részt venni, ahol a választási névjegyzék nincs rendszeresen frissítve, ahol a sajtó nem szabad, s csak a hatalom emberei szerepelnek a híradásokban. A tömörülés szerint az a döntés, hogy egy ilyen választásokon nem kell részt venni, egy jó üzenet a hatalomnak, és úgy gondolják, hogy ez egy lépés a szabad és tisztességes választás kiharcolásához.

A következő tüntetést a tervek szerint január 24-én, pénteken rendezik meg 18 órai kezdettel. (tj)

Nyitókép forrása: 021.rs