Az elnök elleni leváltási folyamat nyomja rá manapság mindenre Amerikában a politikai pecsétet. A demokrata táborban viszont az a központi kérdés, hogy ki tudja idén novemberben legyőzni Donald Trumpot. Még a jelöltek egymás közötti civakodására is ez nyomja rá a bélyegét. Az első, iowai előválasztás előtt három héttel tartották Des Moines-ban szerdán este az amerikai Demokrata Párt jelöltjeinek hetedik tévévitáját. Az első ilyen megmérettetésen még húszan szerepeltek, de a szigorú fellépési szabályok alapján (támogatottság és kampánykincstár) mára mindössze hatan maradtak talpon.

Országos viszonylatban Joe Biden volt alelnök vezet, de a „legfehérebb” Iowa államban, ahol az előválasztás nem titkos szavazással, hanem helyi pártgyűléseken dől el, három másik jelölt áll jobban: Bernie Sanders, Elizabeth Warren, sőt Pete Buttigieg. Ha viszont Biden már ott győzni tudna (mint ahogyan 2008-ban Barack Obamának óriási meglepetésre sikerült is), akkor minden bizonnyal nyitva állna előtte az út a végső jelöltségig.

A CNN és a helyi napilap által rendezett vita előtti napokban kitört egy minibotrány Sanders és Warren kampánya között: az utóbbi szerint ugyanis Sanders két évvel ezelőtt azt találta mondani Warrennak, hogy a 2020-as elnökválasztáson egyetlen nő sem győzhet. Sandersék váltig tagadják a négyszemközti beszélgetés tartalmát – és a tévékamerék előtt Warren is elkerülte a marakodást, noha Sanders – a saját makacsul kitartó, erőteljes hangján – megpróbált párharcba keveredni. A massachusettsi szenátornő inkább abba az emlékeztetőbe menekült, hogy a fellépők között csak a két nő (ő maga és Amy Klobuchar szenátor) nem veszített el soha egyetlen választást sem, az elmúlt 30 év alatt pedig csak ő tudott kiütni hivatalából egy republikánust. Sanders azonnal visszavágott, hogy 29 évvel és 10 hónappal ezelőtt ez neki is sikerült.

A több mint kétórás vitában természetesen fontosabb témák is elhangzottak, de ezúttal nem került sor túlélezett kölcsönös támadásokra. A még talpon maradó demokrata jelöltek egyre inkább átérzik, hogy Trump legyőzéséhez egyesíteni kell a párt minden szárnyát – és Biden éppen ebben tűnik verhetetlennek. Hátránya viszont, hogy – különösen Sandershez és Warrenhez képest – sokkal kevésbé képes lelkesíteni a fiatal szavazókat, akiknek a választási részvételi arányán sok minden múlhat. Biden ugyanakkor a feketebőrű amerikaiak körében messze a legnépszerűbb, márpedig a fekete nők a párt leghűségesebb, legkövetkezetesebben szavazó szimpatizánsai.

A vitában résztvevő demokrata jelöltek közül hárman is a Szenátus tagjai, márpedig ott a jövő héten kezdődhet az elnök elleni leváltási eljárás második fordulója, amihez a szenátorok kénytelenek lesznek Washingtonban tartózkodni, a tervezettnél kevesebb időt tudnak majd a fontos iowai előválasztáshoz kampányolni.

Az első szavazatok előtti utolsó tévévita a korábbiaknál kevésbé harciasabbra sikeredett, de a záró egypercesek mégis megmutatták, mi lesz a novemberi választások tétje. Ahogy a „demokratikus szocialista” Sanders mondta, a legfontosabb kérdés az, hogyan történhetett meg, hogy a világ leggazdagabb államában az emberek fele alig tudja fenntartani magát, miközben az egy százalék minden képzeletet frelülmúló gazdagságban dőzsöl. Biden pedig arra mutatott rá, hogy az idei választások tétje egyenesen az ország nemzetközi tekintélyének visszanyerése, valamint az amerikai jellem legjobb vonásainak megőrzése a mindenki ellen csak gyűlöletet szító, féktelenül gyalázkodó Donald Trump ellenében.

Nyitóképünkön a hatodik demokrata tévévita résztvevői a támogatottság és a pódiumon való megjelenés szerinti, középtől kifelé tartó elrendezésben (de ebben a felsorolásban balról jobbra): Tom Steyer milliárdos, volt befektetési alapkezelő, környezetvédő filantróp (New York), Elizabeth Warren szenátor (Massachusetts), Joe Biden volt alelnök, Bernie Sanders szenátor (Vermont), Pete Buttigieg volt pogármester (South Bend, Indiana), Amy Klobuchar szenátor (Minnesota)


FRISSÍTÉS: Jegyzetünk első változatában hatodikként tüntettük fel a januári tévévitát, holott az már a hetedik volt. Olvasóink elnézését kérjük a hibáért.


A vita résztvevői (b-j): Steyer, Warren, Biden, Sanders, Buttigieg és Klobuchar (Fotó: Tamir Kalifa, New York Times)