KÉRDÉSEK:

  • Van egy két és fél éves kislányunk és még nem volt bárányhimlős. A napköziben egyik kisbarátunk kapja el a himlőt a másik után. Nagyon valószínű, hogy nálunk is jelentkezni fog. Ami zavarba ejt az az, hogy szinte minden anyuka más dolgot használ (orvosi javaslatra) a himlők kenegetésére. Sőt a szülők Viber csoportjában kisebb vita is alakult ki, mert az egyik orvos anyuka megkérdőjelezte az egyik kisgyerek háziorvosának a kompetenciáját, aki púdert ajánlott a himlőkre. Mi az, ami valóban hatásos, elfogadott és nem egészségkárosító? Ez tényleg attól függ, ki a választott orvosunk? Nagyon várom a válaszát! Tisztelettel, Viola
  • Abban kérném a segítségüket, hogyan lehet legkönnyebben és leggyorsabban átvészelni a bárányhimlőt? A kislányom hatéves, és most kapta el. Mit tegyünk, vagy mit ne tegyünk? Fürdetni szabad-e? Mennyit mozogjon, mit egyen, és legfőképpen, mit használjunk és milyen sűrűn a pöttyök ellen? Nagyon szépen köszönöm a választ. Üdvözlettel, Emese

VÁLASZ:

Kedves anyukák!

A bárányhimlő (varicella) az egyik leggyakoribb, az őszi-téli hónapokban jelentkező járványos gyermekbetegség, amely hólyagos kiütésekkel jár. A kórokozó egy vírus (Varicella zoster vórus, Human herpesvirus-3, HHV-3), amely az övsömört is okozza. Övsömör csak azokban alakulhat ki, akik már korábban átestek a bárányhimlőn. A lappangási ideje 10-21 nap. A tünetek megjelenése előtt, már egy-két nappal fertőző. Láz, levertség, fejfájás előzheti meg a test bármely részén jelentkezhető hólyagokat. A hólyagbennék eleinte víztiszták, később zavarossá válnak és kis piros udvar veszi körül, majd pörkösödnek és nyomtalanul leszáradnak. A betegségnek számos súlyos szövődménye jelentkezhet. Leggyakoribb a hólyagok másodlagos felülfertőzése miatt kialakuló lágyrészfertőzés, de a kisagyat vagy a nagyagyat érintő gyulladásos szövődmény is jelentkezhet. Az újszülöttek, a csecsemők, a várandósok, a sérült immunitású egyének fokozottan veszélyeztetettek. Soha nem tudjuk, hogy kinél alakulhatnak ki súlyos szövődmények.

A lefolyása lehet igen enyhe, de lehet igen megterhelő, a láz, a sok kiütés, a nyalkahártya érintettsége, a kínzó viszketés miatt.

Fontos a gyermek elkülönítése a fertőzés továbbterjedésének a megakadályozása miatt és igyekezzünk a komfortérzetének a biztosítására odahaza. Láz esetén, ennek a csillapítása  paracetamol tartalmú gyógyszerrel (Efferalgan, Panadol, Paracetamol, Febricet) történjen. Az ibuprofén (Brufen, Nurofen, Ibiprofen), a mai megfigyelések alapján hajlamosít a bőrfertőzésekre. Acetil-szaliciles készítményeket (Midol, Andol, Aspirin) tilos adni a gyermeknek (Reye-szindróma alakulhat ki).

A viszketés enyhítésére hűsítő hatású hintőporok alkalmazása megengedett (PoxClin, ilyen hatású hab), de kerülni kell a nehezen eltávolítható rázókeverékeket. A viszketés csillapítására a mai ajánlásokban szerepelnek az antihisztamin tartalmú gyógyszerek is. Naponta legalább egyszer, rövid ideig zuhanyozzuk le a gyermeket, majd puha törölközővel óvatosan töröljük a bőrét szárazra. A körmöket le kell vágni és gondosan tisztán kell tartani! A gyermek mosson többször naponta kezet és ne engedjük, hogy vakarja a kiütéseket! (adjunk rá kesztyűt). A szájüregben megjelenő fájdalmas elváltozások miatt lágy, turmixolt ételt adjunk, kerülni kell a savanyú, sós, fűszeres ennivalókat és biztosítsuk a megfelelő folyadékbevitelt. Normál hőmérsékletű szobában tartsuk, ne izzadjon a gyermek!

A megelőzés a hólyagoshimlő elleni védőoltás (Varilrix néven o törzskönyvezése folyamatban van a Gyógyszerügynökségnél), amelyet a hazai jogszabály is előlát, kötelezően, a fokozott veszélynek kitett személyek és egyes egészségügyi munkások esetében, valamint ez évtől szerepel, mint korhoz kötött ajánlott védőoltás is. A védőoltás 12 hónapos kortól adható két dózisban, hat hét különbséggel.

Ne feledjük, a közhiedelemmel szemben, a szövődmények jelentős része előzőleg teljesen egészséges, ép immunrendszerű gyermekeknél fordult elő és nem csak a csökken védekezésű betegekre veszélyes!

Üdvözlettel, Ilona!