Az időjárási viszonyok, valamint a levegő szennyezettsége is hozzájárultak ahhoz, hogy légzési panaszokkal érkező páciensek – különösen a gyerekek – száma jelentősen megnőjön Szerbiában. Az elmúlt tíz napban a helyzet miatt riasztó méreteket öltött a megbetegedések száma, néhány gyereket kórházi ellátásban kellett részesíteni.

A Tyrš utcai (Tiršova) egyetemi gyermekklinika tüdőorvosa, Snežana Rsovac elmondta, hogy amikor a köd és a szmog játssza a főszerepet, akkor a gyerekeket minél kevesebbet kell az utcára vinni, mivel feleslegesen nem kell őket kitenni a szennyezett levegő hatásainak. A doktornő azt ajánlja, ilyen időben a lakás vagy ház szellőztetését sem a reggeli órákban végezzük, hanem kicsit később, amikor pár Celsius-fokot melegedett az idő.

Snežana Rsovac kihangsúlyozta, ha a szülők vagy a környezetből bárki észreveszi, hogy a gyerek gyorsabban veszi a levegőt, erőteljesebben izzad és folyamatosan köhög, akkor azonnal forduljanak orvoshoz.

A szakorvos szerint a szív- és érrendszeri betegek szenvedhetnek leginkább a szmog miatt

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint egyre több ember hal meg és betegszik meg a levegő szennyezettsége miatt. Európában az Egészség és Szennyezettség Nemzetközi Szövetség (GAHP) kutatásai szerint Szerbia az első helyen áll a légszennyezettség miatt elhunytak számát tekintve, világviszonylatban – Indiát is megelőzve – pedig a kilencedik. Évente több mint hatezer ember hal meg a légszennyezettség miatt Szerbiában: az elhunytak közül mintegy kétezren belgrádiak. A levegő minőségére nagy hatással van az intenzív közlekedés, a szilárd tüzelőanyaggal történő fűtés, valamint a hőerőművek.

Kórházi kezelés: Magyarországon a leghosszabb, Szerbia a második

Hétfőn megírtuk, hogy a szerbiai polgári jogvédő, Zoran Pašalić ellenőrzési eljárást indított a Környezetvédelmi Minisztérium ellen, mivel Szerbia több városában is már hosszabb ideje a megengedettnél jóval magasabb a légyszennyezettség. Az ombudsman válaszokat követel a minisztériumoktól a tényekről, valamint a szennyezettség körülményeiről.

Az ombudsman közleménye emlékeztet arra, hogy már 2018-ban hivatalosan megállapították, hogy Belgrádban, Kraljevón, Valjevón, Kragujevacon, Szabadkán, Szávaszentdemeteren (Sremska Mitrovica), Pancsován, Užicén, Smederevón és Kosjerićen a levegő minősége a III. kategóriának felel meg, ami azt jelenti, hogy a megengedett értéknél szennyezettebb.

A minisztériumnak tizenöt napja van válaszolnia az ombudsman kérdéseire. A válaszok elolvasása után a polgári jogvédő értesíti majd a közvéleményt a következő lépésről.

A köd és a csúszós utak miatt Vajdaság területén sárga riasztás van érvényben