KÉRDÉS:

Kedves dr. Bezzegh Éva!

Negyvenhét éves nő vagyok, egészségesnek mondanám magam. Egyre többet olvasok arról, hogy más országokban, például Magyarországon azt javasolják az embereknek (nem csak a gyerekeknek), hogy szedjenek D-vitamint a téli hónapokban. Nekem ezt még egyetlen orvos sem mondta. A vérképből kiderülhet, hogy szükséges szedni, vagy hogyan tudhatnám meg, hogy nekem erre szükségem van-e? Ha igen, akkor milyen formában szedjem, melyik preparátumot javasolja, hiszen ebből is annyi van, más vitaminokkal keverve stb.

Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel, Ágota

VÁLASZ:

Kedves Ágota!

Szedjünk, vagy ne szedjünk vitaminokat megelőzésképpen – igen fontos kérdést tett fel. Megértem, hogy sokféle magyarázatot, információt talált a témában, nehéz eligazodni, de ne higgye, hogy egy orvosnak sokkal könnyebb. Sokat változott a világ, az orvosláshoz, megelőzéshez való hozzáállásunk is és sokszor elismert orvosi szaklapokban is egymásnak ellentmondó véleményeket, vizsgálati eredményeket találhatunk.

A felhasznált D-vitamin legnagyobb része a bőr alatt elraktározott elővitaminokból (provitaminokból) napsugárzás hatására alakul át – az ultraibolya sugarak aktivizálják. Ez az anyag befolyásolja a vér kalciumszintjét is, és közvetlenül elősegíti a kalcium lerakódását a csontszövetekben.

A D-vitamin elsődleges biológiai funkciója a vérben lévő kalcium- és foszforszint normál szinten tartása, de a kalcium felszívódásában, illetve az erős csontozat kialakításában és fenntartásában is elsődleges szerepet játszik. Táplálékkiegészítőként szedhető önmagában vagy kalciummal párosítva. A legújabb kutatások szerint véd a csontritkulástól, a magas vérnyomástól, a ráktól és számos autoimmun betegségtől. Központi szerepet játszik a csontfejlődésben, majd idősebb korban a csontritkulás megelőzésében, a fogak épségének megőrzésében, az említetteken kívül sok más betegség ellen is véd. D-vitamin hiányában nagyobb eséllyel alakulhatnak ki szívbetegség, cukorbetegség vagy akár rák.

Kétfajta D-vitamin létezik, egyik a D3, amely napfény (UV-B sugárzás) hatására keletkezik a szervezetben, míg a másik a D2, amelyet táplálék formájában juttatunk be a szervezetbe, s ott alakul át D3-má.  A D vitamin szint a vérben mérhető, de ezt rutinszerűen nem mindenhol mérik. Napi 1000-2000 NE a napi szükséglet felnőtteknél. Télen, vagy annak, aki keveset van napon, mindenképpen rendszeresen pótolnia kell, hogy egészséges maradjon.

Más vélemények szerint a kiegyensúlyozott táplálkozással, amiben elegendő hal, tojás, máj is van bevihető a szükséges napi mennyiség. Ha még 10-15 percet napon is tartózkodunk…

Én azért javasolnám a napi 2000 NE D3 vitamin fogyasztását, főleg télen.

Üdvözlettel, dr. Bezzegh Éva