A napokban több hírportál is beszámolt arról, hogy Szerbia a 2019-es évben mintegy 6.000 tonna kenyeret és pékterméket importált. Zoran Pralica, a szerbiai pékek uniójának elnöke szerint ez nem egészen így van – írja a 021.rs.

Pralica elmondta, hogy a behozatali kenyeret és a pékárut ugyanolyan kódokkal látják el, ezért űnik úgy, hogy Szerbia sok kenyeret importál, ez viszont nem így van, mert a behozatal mindössze 10 százalékát teszi ki a kenyér. Szerinte csak néhány különleges fajtájú toast kenyeret importálnak, amelyeket az országban nem gyártanak.Ezeket a termékeket főleg a hotelek és a kereskedelmi láncok szerzik be, a behozatali pékáru 90 százalékát pedig a Delhaize és a Lidl üzleteibe szállítják.

Állítása szerint az ilyen fajta kenyerek és péksütemények behozatala nem sodorta veszélybe a kisebb pékségek munkáját és a hazai pékipart, amely főként a kenyérgyártáson alapul és nincsenek meg a drága gyártósorok az ilyen fajta pékáru termeléséhez, ezért hozzák be az országba.

Szerbia már a kenyeret is importálja

A pékek uniójának elnöke azt is elmondta, hogy tavaly a 2018-as évhez viszonyítva megkétszereződött a különleges fajtájú kenyerek és pékáru behozatala. Pralica szerint ennek az egyik oka a Lidl üzleteinek megnyitása Szerbiában, a cég ugyanis külön kenyér- és péksüteménygyárral rendelkezik, ebből látja el üzleteit Európa-szerte.

„Szerbiában jó minőségű kenyeret fogyasztunk, az 500 grammos fehérkenyér egész Európában a legolcsóbb, ez a kenyér például Bosznia-Hercegovinában 72 dinárba kerül, nálunk pedig csak 35-40 dinárba. ” – mondta többek között Pralica.

____________________________________________________________________

Fotó:021.rs