Először 2022-ben tesznek állami érettségit a középiskolások – így döntött az oktatási minisztérium – írja a 021.rs.

Az állami érettségi bevezetésével a vizsgák eredményeit az egyetemek és a főiskolák elismerik, és ennek köszönhetően a jövendőbeli végzősöknek nem kell felvételizniük a szerbiai felsőoktatási intézményekbe. A tervek szerint a 2020/21-es tanévben kellett volna bevezetni, a minisztérium döntésének alapján viszont most ezt egy évvel elhalasztották.

A Novosti arról ír, hogy az állami alapítású egyetemek és főiskolák korábban tiltakoztak az ellen, hogy az érettségi egyben felvételi vizsga is legyen, mert egyes ilyen intézmények vezetői azon a véleményen voltak, hogy ez nem elegendő a valódi tudás ellenőrzéséhez és továbbra is ragaszkodtak volna a felvételi vizsgákhoz.

A minisztérium azonban kompromisszumos megoldást talált. Az indoklás szerint a végzős középiskolások számára megterhelő  rövid időszakon belül két nehéz vizsgán jól teljesíteniük, viszont az érettségi feladatok kidolgozásában részt vesznek az egyetemi és főiskolai tanárok is.

„A középiskolai diploma megszerzése mellett az állami érettségi egyben felvételi vizsgát is jelent a végzős középiskolások számára” – áll az oktatási minisztérium közleményében.

A minisztérium néhány egyetemi szakon – főleg művészeti szakokról van szó – meghagyja a felvételi vizsga lehetőségét.

A tervek szerint a középiskolások több kísérleti vizsgát is tesznek majd, mielőtt élesben alkalmaznák az állami érettségit. Így ez év májusában, illetve 2021-ben is lesz ilyen, a próbaérettségit pedig 2022. márciusában, vagy áprilisában tartanák.

A tervek szerint az állami érettségi negyven feladatot tartalmaz majd. Tíz alapfeladatot, húsz közepes nehézségű példát, illetve tíz emelt szintű feladatot kell majd megoldaniuk a végzős középiskolásoknak.