A szerb kormány kereskedelmi minisztere, Rasim Ljajić írta alá azt a határozatot, amely egy munkacsoport megalakításáról szól, s amelyben a tagok feladata az lesz, hogy meg kell vizsgálniuk a vasárnapi boltzár bevezetésével kapcsolatos döntés valamennyi szempontját.

A munkacsoport az elkövetkező időszakban elkészít majd egy elemzést, hogy pontosan milyen hatással van a vasárnapi boltzár azokban az Európai Uniós országokban, amelyek ezt már korábban bevezették, de alternatív modelleket is figyelembe vesznek majd, közölte a minisztérium.

A vasárnapi boltzárral kapcsolatos lehetséges döntés jogilag megfelelő kell, hogy legyen, már csak azért is, hogy Szerbia ne kerüljön olyan helyzetbe, mint például Horvátország, ahol a döntést az alkotmánybíróság is vizsgálta.

[democracy id=”9″]

A Szerb Kereskedelmi Minisztérium közleményéből az is kiderül, hogy az illetékesek egy mindent átölelő vizsgálatot végeznek majd, s abba bekapcsolják az eladókat, a beszállítókat, a fogyasztókat és a kereskedelemben dolgozó munkavállalókat is, hogy a döntés ne nélkülük, az ő fejük felett történjen, mivel a határozat nem lehet politikai döntés, hanem párbeszéden kell alapulnia, hogy sikerüljön a legjobb döntést meghozni.