Az Állambiztonsági Ügynökség (DBA) vasárnap figyelmeztetést adott ki, mely szerint már Szerbia utcáin is megjelent a krokodil nevű, rendkívül pusztító kábítószer.

Az ügynökség közleménye szerint nemcsak a fiatalok, hanem szüleik és tanáraik felvilágosítására is sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni, ugyanis ez a kábítószer élvezés elleni küzdelem leghatékonyabb módja, írja a Blic.

A DBA közleményében emlékeztet, hogy a surdulicai és vranjei orvosok gyors beavatkozásának köszönve menekült meg a haláltól egy tizenhat éves lány, aki krokodillal adagolta túl magát, ugyanakkor egy másik, tizenhét éves lányt aki szintén ezzel a droggal adagolta túl magát, nem tudták megmenteni.

Az ügynökség figyelmeztet, hogy a krokodil, vagy más néven dezomorfin egy nagyon veszélyes kábítószer, ami a kokain árának töredékéért kapható, és házi körülmények között is könnyen előállítható.

Tánja néhány hónap krokodil-használat után
Fotó: The Sun

– Az anyag a szervezetbe kerülve a szövetek károsodását okozza. Azok a személyek, akik rászoknak, várhatóan két éven belül meghalnak. Még, ha valakinek sikerül is leszoknia a krokodilról, szer általában maradandó károsodást okoz – áll az Állambiztonsági Ügynökség közleményében.

Egy krokodil-függő nő boka szöveteit támadta meg a szer
Fotó: The Sun

A krokodil nevű kábítószer, amint a fotókon is látható, az általa előidézett súlyos szöveti károsodásról, visszérgyulladásról és üszkösödésről vált hírhedté, mely előbb-utóbb a végtag amputációjához vezet a hosszú távú kábítószer-fogyasztóknál.