Szerbia az elmúlt egy évben megduplázta a behozatali kenyér, illetve péksütemény mennyiségét, így a 2019-es évben az országba 6.000 tonna “friss” kenyeret, illetve péksüteményt hoztak be – írja a 021.rs.

A Politika arról ír, hogy legtöbb kenyér Romániából, Németországból, Bulgáriából és Horvátországból érkezik, különösen a horvátok aktívak ezen a téren, amióta bekerültek az EU-ba.

„Hihetetlen, de a legtöbb fogyasztó nincs tisztában azzal, hogy a kereskedők és a pékek olyan „friss” kenyeret adnak el nekik, amit több ezer kilométerre innen készítettek, fagyasztottak le, majd kamionokkal szállították Szerbiába” – írja cikkében a Politika. Hozzáteszik, hogy leginkább a nagy áruházláncok és pékségek alkalmazzák ezt a módszert.

[democracy id=”8”]

A piac ismerői szerint az úgynevezett parbaking technológia egyre elterjedtebb. Ez azt jelenti, hogy a kenyeret félig megsütik, majd lefagyasztják. Így szállítják el a kereskedelmi objektumba, ahol a terméket előbb kiolvasztják, majd befejezik a sütést és friss kenyérként, vagy péksüteményként értékesítik azt.

Ezzel a módszerrel csökkentik az előállítási árat, a kereskedők bármely pillanatban ugyanolyan minőségű termékkel szolgálhatnak, valamint nincs szükség szakképzett pékekre, mert ezeket a termékeket bármely alkalmazott el tudja készíteni és már csak ki kell helyezni a polcokra.

____________________________________________________________________

Fotó:Pixabay