Robotok, virtuális valóság, holografikus kivetítők – néhány azok közül, ami a tanulókat várja a közeljövőben a szerbiai iskolákban – legalábbis ezt mondta a Večernje Novostinak Mladen Šarčević oktatási miniszter – írja a 021.rs.

Šarčević elmondta, hogy mindez a NetDragon nevű kínai céggel megkötött szerződésnek köszönhető, amely vállalat vezető szerepet tölt be a világon, ami az oktatásban lévő mesterséges intelligencia bevezetését illeti.

Első lépésként egy tudományos promóciós központ megnyitását tervezik Belgrádban.

„Az elkövetkező egy hónap folyamán megérkezik majd Kínából a Netdragon felszerelése és február végén kezdhet el dolgozni a központ. A pedagógiai egyetemekről érkeznek majd egyetemisták, hogy megismerkedjenek a legmodernebb tanítási technológiákkal. Ezek után Újvidéken és Trsteniken is nyitunk egy ilyen központot. A felszerelést a kínai cég ajánlotta fel, nekünk csak a helyszíneket kell biztosítani” – mondta Šarčević, aki hozzátette, hogy a mesterséges intelligencia tanügybe való bevezetése nagy befektetéseket igényel, de van rá pénz a költségvetésben és érkezik majd felszerelés különböző donátoroktól is.

„A Netdragon céggel aláírt szerződés szerint három fázisból áll majd a technológia szerbiai bevezetése. Először megalapítjuk a központokat, majd a második fázisban a kínai vállalat nyit egy fejlesztési központot Belgrádban, ami egy szerbiai gyár kiépítését teszi majd lehetővé. A harmadik fázis, az üzem kiépítése. Ez egy nagy lehetőség Szerbia előtt, mert egy piacvezető cég alapítana szerbiai gyárat és itt tudnák készíteni a változásokhoz elengedhetetlenül szükséges technikai felszerelést” – mondta a miniszter.

Zvonimir Jović a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának elnöke eltérő véleménnyel rendelkezik a témával kapcsolatban.

„A nemrég bevezetett elektronikus naplókkal is problémák akadtak, félévkor több tanár nem tudta lezárni az osztályzatokat, a tanév végén lesznek majd ebből nagyobb gondok. Nagyon jó lenne, ha mindaz amit a miniszter úr mondott megvalósulna, de azt hiszem téves úton jár. Talán fontosabb lenne, hogy minden iskolában legyen toalett és tornaterem, a tanügyben dolgozók jobban meg legyenek fizetve, illetve több iskolát és kisebb létszámú osztályokat hozzunk létre, mert így növelnénk az oktatás színvonalát – mondta Jović.

____________________________________________________________________

Fotó:021.rs