Az Ukraine International Airlines (ukrán nevének rövidítésével MAU) ukrán légitársaság képviselői szerint az Iránban szerda reggel lezuhant utasszállító repülőgépük jó állapotban volt, és a járat jól képzett személyzete sem követhetett el hibát, írja a hvg.hu.

Ez volt az egyik legjobb repülőgépünk kiváló, megbízható személyzettel

– jelentette ki Jevhenyij Dihne, a MAU elnöke kijevi sajtótájékoztatóján a Teheránból Kijevbe tartó járat tragédiája után.

Mindenki meghalt az Iránban lezuhant ukrán repülőgépen

Az iráni állami televízió közölte, hogy mindenki meghalt a Teherán mellett szerdán reggel lezuhant ukrán repülőgép fedélzetén. Az ukrán légitársaság Boeing 737-es repülőgépe Teheránból tartott Kijevbe, a fedélzetén 180 utas, valamint a személyzet volt, s a megerősített hírek szerint senki sem élte túl a zuhanást.

Ihor Szosznovszkij repülési műveleti alelnök hozzátette: mivel a gép elérte a 2400 méter magasságot, minimális annak az esélye, hogy a legénység hibát követett el. A gép személyzetét két pilóta, egy oktató és hat utaskísérő alkotta. Volodimir Japonenko parancsnok 11 600 óra repüléssel rendelkezett, szinte valamennyit Boeing típusú gépen repülte, Szerhij Homenko másodpilóta pedig 7600 repülési órával.

Olekszandr Safijev, a MAU műszaki igazgatója elmondta, hogy gépet 2016-ban gyártották, közvetlenül a Boeing üzeméből szerezték be. Utoljára január 6-án ellenőrizték műszakilag. A MAU nem kapott semmilyen jelzést a pilótáktól sem Teherán felé repülve, sem onnan a felszállás előtt arról, hogy meghibásodást észleltek volna.

Ukrajna teheráni nagykövetsége viszont korábban azt közölte, hogy motorhiba miatt zuhant le a Boeing 737-800-as. Hozzátették: jelenleg kizárható az a forgatókönyv, hogy terrortámadás történt.

Az Al Hadat jordániai hetilap forrásmegjelölés nélkül arról írt, hogy az iráni légvédelem lőtte le tévedésből a gépet. Ezt azonban semmilyen más forrás nem erősítette meg, nyugati hírügynökségek sem vették át az újság információit.

Az iráni légvédelem lőhette le tévedésből az ukrán gépet

Az iráni légvédelem lőtte le, tévedésből, Teherán mellett szerda reggel az ukrán gépet – jelentette az UNIAN kijevi hírügynökség az Al Hadath jordániai hetilap értesülését idézve; más források ezt nem erősítették meg. Az iráni állami televízió közölte, hogy mindenki meghalt a Teherán mellett szerdán reggel lezuhant ukrán repülőgép fedélzetén.

Szerda hajnalban egyébként több tucatnyi rakétát lőtt ki az iráni Forradalmi Gárda iraki koalíciós támaszpontok ellen. A megtorló akcióban az amerikai erők által használt, Bagdad közelében lévő al-Aszad légitámaszpontot, valamint az erbíli bázist támadták meg, néhány órával az amerikai dróncsapásban megölt iráni parancsnok, Kászim Szulejmáni temetése után.

Az iráni Forradalmi Gárda megtámadott két amerikai támaszpontot Irakban

Irán szerda hajnalban egy tucat ballisztikus rakétát lőtt ki az amerikai erők által használt két iraki támaszpontra: az Ain al-Aszad bázisra és az iraki Kurdisztánban lévő erbíli támaszpontra is, írja a hírügynökségi jelentéseket összefoglaló cikkében a 444.hu. A támadásra néhány órával az amerikai dróncsapásban megölt iráni parancsnok, Kasszem Szulejmani temetése után került sor.

Nyitókép: Nazanin Tabatabaee /WANA / Reuters